Вашингтон, окръг Колумбия – Известна група за граждански права в

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Известна група за граждански права в
Коментари Харесай

Правозащитна група в САЩ призовава колежите да защитават свободата на словото на фона на войната в Газа

Вашингтон, окръг Колумбия – Известна група за цивилен права в Съединените щати прикани колежите и университетите да зачитат свободата на словото и да се опълчват на апелите за следствие или разформироване на студентски организации, сплотяващи се от името на палестинските права.

В отворено писмо до университетските институции в сряда Американският съюз за цивилен свободи (ACLU) предизвести против политически стимулирани старания за управление на речта в кампуса, което може да „ унищожи основата, върху която са построени университетските общности “.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Хаос, царят боязън, до момента в който непознати жители се пробват да изоставен Газа през Рафа Йордания отзовава посланика си в Израел, с цел да стачкува против „ злополуката “ в Газа Лидерът на Хамас упреква Израел във „ безчовечен кланета “, откакто бежански лагер удари края на списъка

Писмото идва на фона на нараснало напрежение в американските университетски среди, до момента в който войната Израел-Хамас навлиза в своя 26-ти ден. Някои кампуси оповестяват за напън за угнетяване на критиците на продължаващата военна акция на Израел в Газа, където към 8796 палестинци са били убити.

„ Колеж или университет, без значение дали е обществен или частен, не може да извърши задачата си на конгрес за бурни диспути, в случай че неговите водачи предизвикват неоснователни следствия на тези, които показват неподходящи или даже отвратителни възгледи “, се споделя в писмото на ACLU.

„ Такива следствия охлаждат речта, предизвикват атмосфера на взаимно съмнение и предават духа на свободното следствие, който се основава на силата да убеждаваш, а не на силата да наказваш. “


Заплахи за финансирането на университета

След експлоадирането на войната на 7 октомври дебатите за спора се ускориха в университетските кампуси.

Републиканските политици се насочиха към критиците на Израел в университетите, като стигнаха до такава степен, че заплашиха да спрат федерални средства, в случай че админите на кампуса не попречват палестинския активизъм за правата.

Сенатор Тим Скот, републикански претендент в президентската конкуренция през 2024 година, вкара законодателство за „ анулация на федералното финансиране на образованието за колежи и университети, които популяризират антисемитизъм “, цитирайки за образец палестинския книжовен фестивал в Университета на Пенсилвания.

А Държавната университетска система на Флорида прикани обществените институции под неин надзор да разхлабен клонове на групата за покровителство Студенти за правдивост в Палестина (SPJ), базирайки се на хипотетични връзки с „ терористични групи “.

Решението, сподели системата на държавния университет, е взето след консултация с губернатора на Флорида Рон ДеСантис, различен републикански претендент за президент.

Лигата за битка с клеветата и центърът Brandeis, две произраелски групи, също издадоха взаимно писмо до университетите тази седмица, призовавайки за следствие на Студенти за правдивост в Палестина.

„ Призоваваме университетските водачи неотложно да проверяват клоновете на SJP в кампуса си по отношение на това дали имат несъответствуващи източници на финансиране, нарушили са учебния кодекс за държание, нарушили са щатски или федерални закони и/или дават материална поддръжка на Хамас, Чуждестранна терористична организация “, се споделя в писмото на ADL.

Той също по този начин предизвести, че в случай че университетите не съумеят да „ ревизират дейностите на своите клонове на SJP, те може да нарушават законните права на своите еврейски студенти да бъдат свободни от тормоз и дискриминация в кампуса “.

ACLU денонсира апела за сонди

В сряда ACLU категорично отхвърли апела на ADL за „ задълбочени следствия “ на студентските организации.

Групата призна, че войната в Газа е „ разбунила кампуси в цялата страна “ и е довела до увеличение на заканите и опасенията за персоналната сигурност.

Много бранители на палестински права се оплакаха от тактики за заплашване, обществено засрамване и доксинг, процедура, посредством която персоналната им информация се популяризира обществено, постоянно онлайн.

Някои студенти също се опасяват, че вероятностите им за кариера могат да бъдат застрашени, в случай че приказват намерено. Например, професор по право в Калифорнийския университет, Бъркли, разгласява коментар в Wall Street Journal предишния месец, озаглавен „ Не наемайте моите антисемитски студенти по право “, отнасяйки се до студенти деятели, които се опълчват на ционизма.

Еврейските студенти също оповестяват за антисемитски произшествия, в това число насилствени онлайн закани в университета Корнел, влиятелно учебно заведение от Бръшляновата лига. В сряда полицията арестува 21-годишния студент от Cornell Патрик Дай поради изявления, които заплашват с ликвидиране и обезчестяване на евреи.


ACLU съобщи, че въпреки да не взема страна в задгранични спорове, той „ твърдо се опълчва на напъните за задушаване на свободата на словото, свободата на сдружаване и академичната независимост тук вкъщи “.

„ В името на тези правила ви призоваваме да отхвърлите апелите за следствие, разформироване или санкциониране на студентски групи въз основа на тяхното практикуване на права на независимост на словото “, се споделя в писмото.

ACLU също осъди решението на университетската система на Флорида да деактивира своите клонове на SPJ.

„ При липса на каквито и да е индикации, че тези студентски организации сами са взели участие в противозаконна активност или са нарушили годни академични политики, както Първата корекция, по този начин и главните правила на академичната независимост стоят твърдо против всевъзможни опити да бъдат осъдени за тяхната предпазена тирада и асоциации “, сподели ACLU.

„ Призоваваме ви да се придържате към най-хубавите обичаи на нашата страна и да отхвърлите неоснователните апели за следствие или наказване на студентски групи за практикуване на правата им на независимост на словото. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР