Вашингтон. Лидерът на НАТО каза, че остават значителни различия между

...
Вашингтон. Лидерът на НАТО каза, че остават значителни различия между
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в световния печат

Вашингтон. Лидерът на НАТО сподели, че остават обилни разлики сред Алианса и Русия, само че изрази вяра, че Москва ще се съгласи на по-нататъшни договаряния. Това изказване пристигна след първото съвещание на взаимния съвет Русия-НАТО от 2019 година, написа американският вестник The Wall Street Journal

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели след полемиките в сряда, че ще бъде мъчно да се преодолеят разликите, защото Русия усилва натиска върху Запада да се съгласи с настояванията й за необятни гаранции за сигурност, а Алиансът отхвърля да отстъпи.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко също означи съществуването на „ огромен брой разлики по фундаментални въпроси “.

Ако обстановката се утежни, сподели Грушко пред кореспонденти, това може да докара до " най-непредвидимите и ужасни последствия за европейската сигурност ".

Срещата сред съветската делегация и представители на 30-те страни членки на Северноатлантическия контракт се състоя два дни след руско-американските договаряния в Женева, които не дадоха основни резултати.

Русия е съсредоточила хиляди бойци към Украйна и споделя, че желае да направи съществени промени в европейската система за сигурност, освен това бързо. Москва упорства НАТО да й даде правно обвързващи гаранции, че няма да одобри някогашните руски републики Украйна и Грузия, които Русия счита за част от нейната сфера на въздействие. От 2008 година НАТО декларира, че Украйна и Грузия в последна сметка ще станат членове на Алианса, само че не бърза да им предложи бърз метод за присъединение.

Русия също по този начин желае Алиансът да понижи военната си интензивност в страните членки, които са били част от Съветския съюз и Варшавския контракт. Това включва Полша, Унгария и Чехия, както и балтийските републики.

Съюзниците от НАТО назовават сходни претенции неприемливи. Заместник -държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман сподели след края на договарянията, че те нямат късмет за триумф и че съдружниците единомислещо са ги отхвърлили.

„ Няма да сложим завършек на политиката на отворени порти на НАТО “, сподели Шърман пред кореспонденти след среща, която продължи близо четири часа.

НАТО предложения Русия да продължи договарянията и да разиска по-ограничени ограничения, които съдружниците се надяват да оказват помощ за облекчение на опасенията за сигурността. Столтенберг сподели, че ограниченията включват повишение на прозрачността на военните учения, попречване на рискови произшествия, понижаване на заканите в Космоса и киберпространството и надзор на оръжията.

Руската делегация не даде нито позитивен, нито негативен отговор, като съобщи, че тези оферти ще бъдат прегледани в Москва.

Съюзниците от НАТО приканиха Русия да изтегли войските си от Украйна (НАТО признава Крим за част от Украйна-бел.ред.) и от украинските граници.

„ Има действителен риск от нов спор в Европа “, сподели Столтенберг. Кремъл съобщи, че може да разполага войските си на своя територия, както желае.

Междувременно администрацията на Байдън в сряда поддържа законопроект за налагане на наложителни наказания против съветските управления, банки и компании, в случай че Москва ескалира военните дейности или нахлуе в Украйна.

Сенаторът демократ Робърт Менендес от Ню Джърси инициира нов законопроект, който планува наказания против военното и политическото управление на Русия. Те са ориентирани персонално против съветския президент Владимир Путин и неговия непосредствен кръг. В случай на съветска инвазия, законопроектът планува спомагателни 500 милиона $ военна помощ за Украйна. Той също по този начин слага условие към Министерството на защитата и Държавния департамент да ускорят доставката на оръжия и военно съоръжение за Украйна.

Законопроектът включва наказания против доставчиците на услуги за финансови известия в Русия, като световната банкова система SWIFT, и не разрешава транзакции с съветски държавни облигации. Законът също по този начин инструктира администрацията да преразгледа решението си през май да анулира глобите против газопровода " Северен поток-2 “

„ Ние казахме ясно и казахме непосредствено на руснаците през днешния ден, че в случай че Русия продължи с експанзията си в Украйна, тя ще би трябвало да заплати висока цена и ще се изправи пред последици, които ще бъдат доста по-сериозни от тези през 2014 година “, сподели Шърман пред кореспонденти в сряда в Брюксел.

Преди диалозите представител на Кремъл сподели, че Путин не слага никакви ултиматуми, а просто се тормози от закани за съветската сигурност.

„ Разбира се, всяко разширение на НАТО тревожи Русия “, сподели прессекретарят Дмитрий Песков пред кореспонденти в сряда. „ НАТО е инструмент за борба, който съставлява опасност за нас.

Във вторник Русия организира учения с бойна пукотевица покрай украинската граница, в които участваха танкове и персонален състав. Песков сподели, че нямат нищо общо с договарянията.

Дипломатите се притесняват, че Русия ще употребява бавния ритъм на договарянията като предлог за започване на нова инвазия в Украйна, в случай че НАТО не извърши настояванията й.

„ Нямаме какво да им предложим “, сподели европейски посланик, работещ за НАТО. " Единствената вяра е, че ще успеем да задържим руснаците на масата за договаряния. "

САЩ мощно акцентират единството със своите европейски съдружници, само че има различия. Американското управление декларира подготвеност да договаря с Русия за взаимни ограничавания на броя и мащаба на военните учения в Европа. Според дипломати никой не е предизвестил съдружниците за американските съображения за ограничение на ученията, до момента в който информацията за това не се появи в медиите. Членовете на НАТО на изток се тормозят, че президентът Байдън може да направи отстъпки пред Путин, което ще провокира апетита му и съветският водач ще желае още.
***

Анкара. Въпреки всички несправедливости, пред които е изправена Турция от страна на Европейския съюз, присъединението към 27-членния клуб остава неин стратегически приоритет, сподели президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, призовавайки посланиците на Европейски Съюз да посъветват своите страни към отварянето на нова страница за връзките сред Турция и Европейски Съюз, цитира думите му турското англоезично издание Hurriyet Daily News в материал, показан без редакторска интервенция.

„ Въпреки всички несправедливости, пред които сме изправени, (пълноправното участие в) Европейския съюз остава наш стратегически приоритет. Всъщност ние продължаваме да се стремим в тази посока “, сподели Ердоган на среща с посланиците на страните от Европейски Съюз на 13 януари в турската столица.

Ердоган напомни, че е следил всички стадии от процеса на кандидатстване за пълноправно участие на Турция през последните 20 години като министър председател и президент, в това число „ двуличие, неправда и изфабрикувани политически спънки. “

„ Надяваме се, че Европейският съюз ще се отърве от стратегическото късогледство през 2022 година и ще работи по-смело в развиването на връзките с Турция “, предложи той.

„ Като страна кандидатка, ние сме подготвени да засилим съдействието и разговора си с Европейски Съюз. В наш общ интерес е да действаме с дълготрайна стратегическа вероятност, а не с предубеждения или страхове “, акцентира Ердоган.

Официалните договаряния сред Турция и Европейски Съюз за присъединение към блока започнаха през 2005 година, само че процесът де факто е спрян от Брюксел заради „ неспособността на страната кандидатка да извърши изискваните критерии за участие. “ Турция споделя, че това е политическо решение и приканва Европейски Съюз да одобри по-адекватен и почтен метод към Анкара.

Ердоган разкритикува Европейски Съюз за забавянето на договарянията за модернизирането на митническия съюз и либерализирането на визовия режим за турските жители, като изрази вярата си, че може да се реализира прогрес по тези въпроси през 2022 година „ Не видяхме отговора, който чакахме от Е,С макар всички стъпки, които предприехме “, сподели той, като напомни, че съдействието сред Турция и Европейски Съюз е основно за целия район.

Някои страни в Европейски Съюз прекъснаха подобряването на връзките сред Турция и Европейски Съюз, сподели Ердоган, обвинявайки Гърция и Кипър, че се пробват да саботират контактите сред Анкара и Брюксел.

„ Европейски Съюз не би трябвало да жертва връзките си с Турция в името на солидарността “, сподели той.

Кипърският въпрос, който не беше позволен заради упоритостите на кипърските гърци от 60-те години на предишния век, остава спънка пред връзките Турция-ЕС, акцентира Ердоган, критикувайки Брюксел, че подценява правата на кипърските турци.

„ Европейски Съюз би трябвало да извърши обещанията, които даде на кипърските турци през 2004 година “, сподели той, визирайки думата на Брюксел да стартира директна търговия със северната част на острова, която утвърди проекта на тогавашния общоприет секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан.

„ Време е Европейски Съюз да си направи откровена самооценка. Ако Европейски Съюз в действителност желае да способства за решението, той би трябвало да извърши уговорките, които пое през 2004 година, да признае съществуването и волята на кипърските турци и да оцени предлагането за решение, показано в Женева. В противоположен случай това ще се преглежда като ново разпръскване и няма да значи нищо друго с изключение на загуба на време и сила “, предизвести Ердоган.

Тези, които могат да гледат на проблемите през справедлива леща, ще осъзнаят основната роля на Турция за превъзмогването на доста от заканите, пред които е изправен Европейски Съюз, сподели Ердоган, припомняйки по какъв начин новият миграционен приток към европейския континент е спрян с помощта на турските старания.

„ Без изключителните старания на Турция Сирия и Европа щяха да се сблъскат с друг пейзаж. Самопожертвователните старания на Турция попречиха на картината да се задълбочи “, сподели той.

„ Турция не получи поддръжка от Европейски Съюз в битката си против миграционната рецесия. Реализирахме плановете за презаселване, с които Европейски Съюз не можа да се оправи самичък “, добави той.

Ердоган изясни, че напъните на Турция в сирийската провинция Идлиб стопираха нов миграционен приток към нейните граници и Европа, повтаряйки апелите на Турция за повече икономическа и политическа поддръжка от Европейски Съюз.

„ Очакването ни от Европейски Съюз във връзка с миграцията се състои в заслужено шерване на тежестта и отговорността “, означи той.

Ердоган акцентира, че военните интервенции на Турция в Североизточна Сирия са попречили на кюрдите да основат „ терористичен кулоар “ по южните граници на страната. Ердоган също изиска от Европейски Съюз да спре нечовешките и противозаконни изтласквания на мигранти, които се правят от Гърция в Егейско море.
***

Пекин. Съединените щати изпратиха две групировки на самолетоносачи в Южнокитайско море, водени от самолетоносача „ Карл Винсън “ и десантния хеликоптероносач „ Есекс “, с цел да вземат участие в учения, написа хонконгския вестник South China Morning Post .

Според изданието и двете групи са влезнали в Южнокитайско море във вторник. Самолетоносачът „ Карл Винсън “ е ескортиран от ракетен крайцер и пет разрушителя от клас „ Арли Бърк “. Корабът „ Есекс “ е ескортиран от амфибийния транспортен транспортен съд „ Портланд “ и десантния транспортен съд „ Пърл Харбър “. Американското командване не разкрива проектите си, само че се чака двете групировки да обединят силите си в взаимно обучение.

В края на предишния месец Военноморски сили на Китай организираха маневри с присъединяване на самолетоносача „ Шандон “ в същия регион. Корабът организира учения в Южнокитайско море, след което се върна в пристанището си на домуване Саня в провинция Хайнан.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР