Вашингтон/Киев. САЩ, без излишни фанфари, са предали на Украйна високоскоростни

...
Вашингтон/Киев. САЩ, без излишни фанфари, са предали на Украйна високоскоростни
Коментари Харесай

Business Insider: САЩ са предали на Украйна модерни противорадарни ракети

Вашингтон/Киев. Съединени американски щати, без непотребни фанфари, са предали на Украйна високоскоростни противорадарни ракети AGM-88 HARM, които се самонасочват по лъчите на радарите, оповестява Business Insider .

Наличието на такива ракети във въоръжените сили на Украйна към този момент основава проблеми за съветските радари за противовъздушна защита (ПВО), нужни за отбрана от украински хеликоптери и самолети, както и за контрабатарейните радари, употребявани за разкриване на украинска артилерия, в това число американски реактивни системи за залпов огън (РСЗО).

Изданието отбелязва, че Пентагонът е удостоверил прехвърлянето на HARM в Украйна, откакто съветски военни репортери оповестиха за откриването на фрагменти от тези ракети.

HARM е мощно оръжие, само че не е ново. Американски самолети, изпълняващи задания за угнетяване на противовъздушна защита на съперника, са употребявали AGM-88 в няколко интервенции, в това число в Либия, Ирак и Югославия. В момента ракетата се употребява от общо 15 страни.

AGM-88 е осъвременен правоприемник на AGM-45 Shrike, който беше употребен във войната във Виетнам със разбъркан триумф. По време на създаването на HARM са отстранени минусите на къси дистанции и насочването по стеснен брой радарни честоти.

HARM покрива необятен диапазон от честоти и резервира местоположението на радарния предавател даже когато приборът е изключен. Обхват от 50 километра значи, че ракетата може да бъде изстреляна отвън обсега на доста противовъздушни оръдия.

HARM би трябвало да помогне на Украйна да унищожи съветските контрабатарейни радари, които наблюдават снарядите и ракетите в полет, пресмятат техните траектории и дефинират местонахождението на гаубиците и ракетните установки, които са ги изстреляли.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР