ВАШИНГТОН (AP) — Върховният съд прие в понеделник първия си

...
ВАШИНГТОН (AP) — Върховният съд прие в понеделник първия си
Коментари Харесай

Върховният съд казва, че приема етичен кодекс, но няма средства за прилагане

ВАШИНГТОН (AP) — Върховният съд одобри в понеделник първия си етичен кодекс, изправен пред продължителни рецензии за неразкрити пътувания и дарове от богати благодетели за някои съдии, само че в кодекса липсва средство за използване.

Политиката, съгласувана от всичките девет съдии, наподобява не постанова обилни нови условия и оставя спазването напълно на всеки арбитър.

Наистина, съдиите споделиха, че от дълго време се придържат към етичните стандарти и допуснаха, че рецензиите към съда поради етиката са по-скоро артикул на недоумение, в сравнение с някакви неправилни стъпки от страна на съдиите.

< p> „ Липсата на кодекс обаче докара през последните години до неправилното схващане, че съдиите от този съд, за разлика от всички останали адвокати в тази страна, се считат за неограничени от никакви етични правила “, пишат съдиите в неподписано изказване, съпътстващо кода. „ За да разсеем това неразбирателство, ние издаваме този Кодекс, който значително съставлява кодификация на правила, които от дълго време считаме за ръководещи нашето държание. “

Въпросът за нравственос изтезава съда от няколко месеца, през поредност от истории, поставящи под въпрос етичните практики на съдиите. Много от тези истории се концентрираха върху арбитър Кларънс Томас и неуспеха му да разкрие пътувания, друго гостолюбие и спомагателни финансови връзки с богати консервативни донори, в това число Харлан Кроу и братята Кох. Но съдиите Самуел Алито и Соня Сотомайор също бяха подложени на инспекция.

През септември съдията Елена Каган призна, че има различия сред съдиите по отношение на наличието на етичния кодекс, само че не посочи какви са те. Съдиите реализираха единогласие в понеделник, само че предстоящо не предложиха пояснение по какъв начин са стигнали до такава степен.

Либералните критици на съда не бяха удовлетворени, като една група сподели, че кодексът „ се чете доста повече като приятелско предложение, в сравнение с като наложителна, изпълнима тенденция. “

Sen. Шелдън Уайтхаус, D-R.I., един от най-шумните гласове, оплакващи се от етичните дефекти на съда, беше измежду няколко водещи демократи, които смесиха похвалата за съда с апел да се направи повече.

„ Това е дълго -закъсняла стъпка от съдиите, само че етичният кодекс не е обвързващ, в случай че няма механизъм за следствие на вероятни нарушавания и използване на разпоредбите. Системата на достойнството не проработи за членовете на съда Робъртс “, сподели Уайтхаус.

Етичен кодекс на съда, препоръчан от Уайтхаус, който почисти правосъдната комисия на Сената без никаква републиканска поддръжка, би разрешил тъжби и следствие от по-нискостоящи правосъдни съдии. Трима съдии, Ейми Кони Барет, Брет Кавано и Каган, показаха поддръжка за етичен кодекс през последните месеци. През май основният арбитър Джон Робъртс сподели, че има повече неща, които съдът може да направи, с цел да се „ придържа към най-високите етични стандарти “, без да дава никакви детайлности.

Общественото доверие и утвърждение на съда се движи покрай рекордно ниски равнища, съгласно анкета на Gallup, оповестена тъкмо преди началото на новия мандат на съда на 2 октомври.

Още предходната седмица сенатор Дик Дърбин, D-Ill., ръководител на правосъдната комисия на Сената, сподели съдиите биха могли да успокоят част от рецензиите и натиска на демократите да наложат етичен кодекс на съда, като вкарат своя лична политика.

Дърбин сподели в понеделник, че кодексът наподобява не дава отговор на нужното.

Комисията на Дърбин, която проверява етиката на съда, планираше да призове Кроу и консервативния деятел Леонард Лео за ролята им в организирането и заплащането на първокласните пътувания на съдиите. Комитетът е насрочил гласоподаване на призовките за четвъртък.

Републиканците се оплакаха, че демократите реагират най-много на решенията, които не харесват на доминирания от консерваторите съд, в това число анулацията на общонационалното право на аборт. < /p>

Подкрепеният от демократите законопроект за етиката също ще изисква от съдиите да дават повече информация за евентуални спорове на ползи и писмени пояснения по отношение на решенията си да не се отхвърлят. Той също по този начин ще се стреми да усъвършенства прозрачността към подаръците, получени от съдиите. Законопроектът на демократите нямаше доста изгледи да се трансформира в закон в следената от републиканците камара, още по-малко в мощно разделения Сенат.

Натискането за етичен кодекс беше стартирано от поредност от истории от уеб страницата за проверяващи вести ProPublica с детайлности за връзката сред Кроу и Томас. В продължение на повече от две десетилетия Кроу е плащал за съвсем годишни ваканции, купил е от Томас и други дома в Джорджия, в който към момента живее майката на съдията, и е оказал помощ да заплати частното учебно заведение за родственик.

ProPublica също заяви за Риболовното пътешестване на Алито в Аляска с донор от Републиканската партия, пътешестване, което Лео оказа помощ да организираме. Асошиейтед прес заяви, че Сотомайор, подкрепена от своя личен състав, е нараснала продажбите на книгите си посредством визити в лицей през последното десетилетие. АП също по този начин заяви, че университетите са употребявали пътуванията на съдии като стръв за финансови вноски, като са ги настанили в зали за събития с богати донори.

Първата стъпка на съда във връзка с етиката напролет също не смекчи критиците. Робъртс отхвърли поканата от Дърбин да свидетелства пред правосъдния състав, само че основният арбитър даде „ Декларация за етичните правила и практики “, подписана от всичките девет съдии, която разказва етичните правила, които те следват по отношение на пътуванията, подаръците и външните приходи.

В изказването, предоставено от Робъртс, се споделя, че деветте съдии „ удостоверяват и преформулират основополагащите етични правила и практики, към които се причисляват при осъществяване на отговорностите си като членове на Върховния съд на Съединените щати. “

Изявлението дава обещание най-малко малко в допълнение откриване, когато един или повече от тях решат да не вземат участие в даден случай. Но от този момент съдиите са непоследователни в това.

___

Следете репортажите на AP за Върховния съд на Съединени американски щати на https://apnews.com/hub/us-supreme- съд.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР