В ход е набирането на подобна на Тръмп „разрушителна топка“ за свиване на правителството и уволнение на федерални работници

...
ВАШИНГТОН (АП) — Остава повече от година преди изборите през
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (АП) — Остава повече от година преди изборите през 2024 г. съзвездие от консервативни организации се подготвят за възможен втори мандат в Белия дом за Доналд Тръмп, като набира хиляди американци да дойдат във Вашингтон с мисия да разрушат федералното правителство и да го заменят с визия, по-близка до неговата собствена.

Водени от отдавна установеното наследство Мозъчният тръст на Фондацията и подхранван от бивши служители на администрацията на Тръмп, широкообхватните усилия са по същество правителство в очакване на втория мандат на бившия президент – или всеки кандидат, който се съобразява с техните идеали и може да победи президента Джо Байдън през 2024 г.

С наръчник от почти 1000 страници „Проект 2025“ и „армия“ от американци, идеята е да има гражданска инфраструктура на място в първия ден, за да командва, прекроява и премахва това, което републиканците осмиват като „дълбока държава“ бюрокрация, отчасти чрез уволнение на до 50 000 федерални служители.

„Трябва да наводним зоната с консерватори“, каза Пол Данс, директор на проекта за президентски преход през 2025 г. и бивш Тръмп служител на администрацията, който говори с исторически блясък за начинанието.

„Това е ярък призив да дойдете във Вашингтон“, каза той. „Хората трябва да оставят инструментите си и да се отдръпнат от професионалния си живот и да кажат: „Това е моментът на живота ми, на който трябва да служа.“

Безпрецедентното усилие се организира с десетки десни организации , много нови за Вашингтон, и представлява променен подход от консерваторите, които традиционно се стремят да ограничат федералното правителство чрез намаляване на федералните данъци и намаляване на федералните разходи.

Вместо това консерваторите от ерата на Тръмп искат да изкормят „ административна държава“ отвътре, като изгонят федералните служители, за които смятат, че пречат на дневния ред на президента, и ги заменят с подобни на тях служители, които са по-нетърпеливи да изпълнят новия подход на изпълнителната власт към управлението.

Целта е за да се избегнат капаните от първите години на управление на Тръмп, когато екипът на президента републиканец беше зле подготвен, номинираните от кабинета му имаха проблеми с потвърждението в Сената и политиките бяха посрещнати със съпротива – от законодатели, правителствени служители и дори назначените от самия Тръмп, които отказаха да се огъват или нарушава протокола, или в някои случаи нарушава законите, за да постигне целите си.

Въпреки че много от предложенията на Проект 2025 са вдъхновени от Тръмп, те се повтарят от съперниците на Републиканската партия Рон ДеСантис и Вивек Рамасвами и печелят известност сред останалите републиканци.

И ако Тръмп спечели втори мандат, работата от коалицията „Наследство“ гарантира, че президентът ще разполага с персонала, който да продължи работата си с недовършената работа в Белия дом.

“ Първият президентски ден ще бъде разрушителна топка за административната държава“, каза Ръс Воут, бивш служител на администрацията на Тръмп, участващ в усилията, който сега е президент на консервативния Център за обновяване на Америка.

Голяма част от дневният ред на новия президент ще бъде изпълнен чрез възстановяване на това, което се нарича График F - изпълнителна заповед от ерата на Тръмп, която ще прекласифицира десетки хиляди от 2-те милиона федерални служители като по същество работници по желание, които могат по-лесно да бъдат уволнени.

Байдън беше отменил изпълнителната заповед при встъпването си в длъжност през 2021 г., но Тръмп — и други кандидати за президент — сега обещаха да я възстановят.

„Това ме плаши“, каза Мери Гай, професор по публична администрация в от университета в Колорадо, който предупреждава, че идеята ще доведе до връщане към системата за политическа плячка.

Експертите твърдят, че списък F би създал хаос в държавната служба, която беше преработена по време на администрацията на президента Джими Картър в опит да осигурете професионална работна сила и сложете край на политическите пристрастия, датиращи от покровителството през 19-ти век.

Както е сега, само 4000 членове на федералната работна сила се считат за политически назначени, които обикновено се променят с всяка администрация. Но списък F може да изложи на риск десетки хиляди професионални работни места.

„Имаме демокрация, която е изложена на риск от самоубийство. График F е само още един куршум в оръжието“, каза Гай.

Идеите, съдържащи се в готовата за масичка за кафе книга на Heritage, са както амбициозни, така и ограничени, смесица от дългогодишни консервативни политики и ярък, обръщащ глава предложения, които придобиха известност в ерата на Тръмп.

Има „основен ремонт отгоре надолу“ на Министерството на правосъдието, по-специално ограничаване на неговата независимост и прекратяване на усилията на ФБР за борба с разпространението на дезинформация. Той призовава за засилено наказателно преследване на всеки, който предоставя или разпространява хапчета за аборт по пощата.

Има предложения Пентагонът да „премахне“ скорошните си инициативи за многообразие, равнопоставеност и приобщаване, което проектът нарича „събуждане“. ” дневен ред и възстановява членовете на службата, уволнени поради отказ от ваксина срещу COVID-19.

Глава по глава, страниците предлагат наръчник с инструкции за следващия президент, подобен на този, създаден от Heritage преди 50 години, напред на администрацията на Роналд Рейгън. Създаден от някои от днешните най-видни мислители в консервативното движение, той често е изпъстрен с апокалиптичен език.

Глава, написана от бившия изпълняващ длъжността заместник-секретар на вътрешната сигурност на Тръмп, призовава за увеличаване на броя на политически назначените лица и преразпределяне офис персонал със способности за правоприлагане в полето „за да увеличи максимално капацитета на правоприлагането“.

В Белия дом книгата предлага новата администрация да „преразгледа“ традицията за осигуряване на работно пространство за прескорпуса и уверете се, че съветникът на Белия дом е „дълбоко отдаден“ на дневния ред на президента.

Консерваторите отдавна имат мрачна представа за федералните правителствени служби, оплаквайки се, че са натрупани с либерали, които възнамеряват да спрат републиканските програми.

Но Дорийн Грийнуолд, национален президент на Синдиката на служителите на Националната хазна, каза, че повечето федерални работници живеят в щатите и са ваши съседи, семейство и приятели. „Федералните служители не са враг“, каза тя.

Докато президентите обикновено разчитат на Конгреса, за да въведат политики, проектът Heritage се опира на това, което правните учени наричат ​​единен възглед за изпълнителната власт, който предполага президентът има широки правомощия да действа сам.

За да прокара сенаторите, които се опитват да блокират кандидатите за президентския кабинет, Проект 2025 предлага инсталиране на висши съюзници на действащи административни роли, както беше направено по време на администрацията на Тръмп, за да се заобиколи Сената процес на потвърждение.

Джон Макенти, друг бивш служител на Тръмп, съветващ усилията, каза, че следващата администрация може да „играе по-твърдо малко повече, отколкото направихме с Конгреса“.

Всъщност Конгресът ролята му ще бъде намалена - например с предложение за премахване на уведомлението от Конгреса за някои чуждестранни продажби на оръжия.

Филип Уолах, старши сътрудник в American Enterprise Institute, който изучава разделението на властите и не е участвал от проекта Heritage, каза, че има известна доза „фантазиране“ относно способностите на президента.

„Някои от тези визии, те наистина започват просто да се вливат в някакъв вид авторитарни фантазии, където президентът е спечелил изборите , така че той отговаря, така че всеки трябва да прави това, което той казва - и това просто не е системата, под която живеем, каза той.

В офиса на Heritage Данс има избеляла снимка на своя стена от по-ранна епоха във Вашингтон, с Белия дом, разположен почти сам в града, черни улици във всички посоки.

Това е образ на това, което консерваторите отдавна желаят, по-малко федерално правителство.

Коалицията Heritage поема усилията си за набиране на персонал по пътя, кръстосвайки Америка, за да запълни федералните работни места. Те осигуриха персонал на панаира на щата Айова този месец и записаха стотици хора и изграждат база данни с потенциални служители, като ги канят да бъдат обучени в правителствени операции.

„Това е контраинтуитивно“, призна Данс — идеята да се присъедини към правителството, за да го свие — но той каза, че това е урокът, научен от дните на Тръмп за това какво е необходимо, за да „възвърнем контрола“.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР