Бил Ричардсън, бивш губернатор и посланик на ООН, работил за освобождаването на задържани американци, почина

...
ВАШИНГТОН (АП) — Бил Ричардсън, два мандата демократичен губернатор на
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (АП) — Бил Ричардсън, два мандата демократичен губернатор на Ню Мексико и посланик на САЩ в ООН, който посвети пост-политическата му кариера, за да работи за освобождаване на американци, задържани в чужбина, почина. Той беше на 75 години.

Центърът Ричардсън за глобално ангажиране, който той основа и ръководи, заяви в изявление в събота, че той е починал в съня си в дома си в Чатъм, Масачузетс.

„Той е живял през целия си живот в служба на другите – включително времето си в правителството и последвалата му кариера, помагайки за освобождаването на хора, държани като заложници или неправомерно задържани в чужбина“, каза Мики Бергман, вицепрезидент на центъра. „Нямаше човек, с когото губернаторът Ричардсън да не говори, ако обещаваше да върне човек на свобода. Светът загуби шампион за тези, държани несправедливо в чужбина, а аз загубих ментор и скъп приятел.“

Преди избирането му през 2002 г. за губернатор, Ричардсън беше посланик на ООН и министър на енергетиката при президента Бил Клинтън и беше 14 години като конгресмен, представляващ северно Ню Мексико.

Ричардсън също обиколи света като неофициален дипломатически специалист по отстраняване на неизправности, договарящ освобождаването на заложници и американски военнослужещи от Северна Корея, Ирак, Куба и Судан.Той се пазареше с кой е кой от противниците на Америка, включително иракския диктатор Саддам Хюсеин.Това беше роля, която Ричардсън харесваше, като веднъж се описа като „неофициалният заместник-секретар за бандитите.“

Въоръжен със златна автобиография и богат опит във външните и вътрешните работи, Ричардсън се кандидатира за номинацията на Демократическата партия за президент през 2008 г. с надеждата да стане първият испанец президент на нацията. Той отпадна от надпреварата след четвърто място в събранията в Айова и първичните избори в Ню Хемпшир.

Ричардсън беше единственият испански губернатор в нацията по време на двата си мандата. Той описа това да бъде губернатор като „най-добрата работа, която съм имал.”

„Това е най-забавното. Можете да направите най-много. Вие определяте дневния ред“, каза Ричардсън.

Като губернатор Ричардсън подписа закон през 2009 г., който отмени смъртното наказание. Той го нарече „най-трудното решение в политическия ми живот“, тъй като преди това подкрепяше смъртното наказание.

Други постижения като губернатор включват минимални заплати от 50 000 долара на година за най-квалифицираните учители в Ню Мексико, увеличение на държавната минимална заплата от $5,15 на $7,50 на час, програми за предучилищна детска градина за 4-годишни деца, изисквания за възобновяема енергия за комунални услуги и финансиране на големи инфраструктурни проекти, включително търговски космодрум в южната част на Ню Мексико и 400 милиона щатски долара железопътен транспорт система.

Ричардсън продължи своята дипломация на свободна практика дори докато беше губернатор. Той едва беше започнал първия си мандат като губернатор, когато се срещна с двама севернокорейски пратеници в Санта Фе. Той пътува до Северна Корея през 2007 г., за да извади останките на американски военнослужещи, убити в Корейската война. През 2006 г. той убеди суданския президент Омар ал-Башир да освободи американския журналист, носител на наградата „Пулицър“ Пол Салопек.

Ричардсън трансформира политическия пейзаж в Ню Мексико. Той събра и похарчи рекордни суми за своите кампании. Той донесе политика във вашингтонски стил в един спокоен западен щат със законодателен орган на непълно работно време.

Законодатели, както републиканци, така и демократи, се оплакаха, че Ричардсън заплашва с възмездие онези, които му се противопоставят. Сенаторът от Демократическата партия Тим Дженингс от Розуел веднъж каза, че Ричардсън „бие хората по главите“ в отношенията си с лобисти по въпроса за здравеопазването. Ричардсън отхвърли критиките за административния му стил.

„Разбира се, аз съм агресивен. Използвам хулиганския амвон на губернатора“, каза Ричардсън. „Но аз не заплашвам с възмездие. Казват, че съм отмъстителен човек. Просто не вярвам в това.“

Дългогодишни приятели и поддръжници приписваха успеха на Ричардсън отчасти на неговата непреклонност. Боб Галахър, който ръководи Асоциацията за нефт и газ в Ню Мексико, каза, че ако Ричардсън иска нещо да бъде направено, тогава „очаквайте той да има пушка в края на коридора. Или шомпол.“

След като отпадна от президентската надпревара през 2008 г., Ричардсън подкрепи Барак Обама пред Хилъри Клинтън. Това се случи въпреки дългогодишното приятелство с Клинтън.

По-късно Обама номинира Ричардсън за министър на търговията, но Ричардсън се оттегли в началото на 2009 г. поради федерално разследване на предполагаема схема за плащане, включваща неговия администрация в Ню Мексико.

Месеци по-късно федералното разследване приключи без обвинения срещу Ричардсън и бившите му главни помощници. Ричардсън имаше проблемен мандат като министър на енергетиката поради скандал с изчезнало компютърно оборудване с тайни за ядрени оръжия в Националната лаборатория в Лос Аламос и правителственото разследване и преследване на бившия учен по ядрени оръжия Уен Хо Лий.

Ричардсън одобри Лий стрелба в Лос Аламос през 1999 г. Лий прекара девет месеца в изолация, обвинен в 59 обвинения за злоупотреба с чувствителна информация. По-късно Лий се призна за виновен по едно обвинение за злоупотреба с компютърни файлове и беше освободен с извинението на федерален съдия.

Уилям Блейн Ричардсън е роден в Пасадена, Калифорния, но е израснал в Мексико Сити с майка мексиканка и американски баща, който е бил изпълнителен директор на банка в САЩ.

Той е посещавал подготвително училище в Масачузетс и е бил звезден бейзболен играч. По-късно отива в университета Тъфтс и неговото висше училище по международни отношения, получавайки магистърска степен по международни отношения.

Ричардсън се премества в Ню Мексико през 1978 г., след като работи като служител на Капитолийския хил. Той искаше да се кандидатира за политически пост и каза, че Ню Мексико, с неговите испаноговорящи корени, изглежда като добро място. Той води кампания за Конгреса само две години по-късно - единствената му губеща надпревара.

През 1982 г. той спечели ново място в Конгреса от северно Ню Мексико, което щатът взе при преразпределение. Той подаде оставка от Конгреса през 1997 г., за да се присъедини към администрацията на Клинтън като посланик в ООН и стана министър по енергетиката през 1998 г., заемайки поста до края на президентството на Клинтън.

___

Бивш сътрудник Авторът на пресата Бари Маси допринесе със значителен биографичен материал за този некролог.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР