Вашенгтон. Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза на руския

...
Вашенгтон. Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза на руския
Коментари Харесай

ТАСС: Блинкен е заявил на Лавров за готовността на САЩ за сериозна дипломатическа работа с Русия

Вашенгтон. Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен сподели на съветския външен министър Сергей Лавров, че Вашингтон е подготвен за сериозна дипломатическа работа с Москва на реципрочна основа. Това заяви във вторник на постоянен брифинг за публицисти ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс, представен от TACC .

„ Държавният секретар съобщи ясно на министър Лавров, че сме подготвени за сериозен дипломатически ангажимент с Руската федерация на реципрочна основа “, сподели той.

Според него Вашингтон счита, че аспектите на сигурността, които вълнуват Москва, и въпросите, които вълнуват Съединени американски щати и техните съдружници в Европа, се пресичат, тъй че има опция „ да се отговори на тези въпроси, които вълнуват и двете страни, на реципрочна основа “. „ Това ще изисква дейна, смислена, сериозна и продължителна дипломатическа работа, в случай че желаеме да реализираме това. Готови сме за нея “, добави Прайс.

Координация на НАТО

Вашингтон приветства дипломатическата ангажираност сред своите съдружници и Русия, стига тя да е координирана с НАТО, сподели Прайс.

„ Знаем, че редица наши сътрудници по света са взаимодействали с Руската федерация, някои с (руския) външен министър (Сергей) Лавров, някои непосредствено с (руския президент Владимир) Путин. Ние поредно заявявахме, че поддържаме разговора, поддържаме дипломатическото взаимоотношение, което се реализира по същия метод, както и ние - в цялостна съгласуваност и в консултация със([Северноатлантическия) алианс. Това беше за нас пътеводна звезда във връзка с взаимоотношението ни с съветската страна, в която нашите съдружници не вземат директно присъединяване ", сподели представителят на американското външнополитическо ведомство. „ Така че бихме подкрепили всеки разговор, всяко дипломатическо взаимоотношение, реализирано в същия дух, изключително в случай че може да докара до осезаеми признаци на деескалация “, добави той.

„ Ще дам опция на нашите маджарски съдружници да преценяват дали взаимоотношението им с Руската федерация е било координирано “, отговори Прайс на уточняващ въпрос във връзка на посевщението на маджарски министър председател Виктор Орбан в Москва и срещата му с Владимир Путин.

По-рано Орбан дефинира визитата си в Русия като мироопазващо. Той направи това изказване в Москва на взаимна конференция с президента на Русия.

Амесриканският отговор на съветските оферти по сигурността

САЩ имат вяра, че Москва приготвя отговор на изказванията на Вашингтон по отношение на предложенията за сигурност, сподели Прайс.

„ Отново чухме, че работят върху формален отговор на работния документ на Съединени американски щати, който беше изпратен преди няколко дни “, сподели представител на външната политика на Съединени американски щати. „ Както знаем и предполагахме от самото начало, проектодокумента ще отиде при президента Путин. Когато той успее да го прочете и утвърди, той (отговорът) ще бъде изпратен в Съединените щати “, сподели Прайс. „ Разбираме, че съветската страна също желае да продължи разговора, когато това се случи “, добави той. Говорителят на Държавния департамент съобщи, че форматът на това евентуално взаимоотношение към момента не е избран и ще зависи от отговора на Москва.

Прайс разяснява изказването на съветския президент, че Съединени американски щати и НАТО в отговорите си на съветските оферти за гаранции за сигурност са пренебрегнали фундаменталните претенции на Москва. „ Чухме разнообразни неща от президента Путин “, сподели представител на дипломатическото ведомство. Той сподели, че ще даде опция на политолозите и специалистите по Русия да „ се опитат да поясняват и оценят смисъла на тези изказвания “. „ Не е нужно да вършим това, тъй като знаем, че ще последва формален отговор от Руската федерация, чухме това през днешния ден от съветския министър (на външните работи Сергей) Лавров “, сподели Прайс.

Говорейки за наличието на документа, който Съединени американски щати преди този момент изпратиха на Руската федерация, той означи: „ Отговорът, който изпратихме на Русия, визира въпросите, повдигнати от Руската федерация, макар че това не значи, че руснаците ще се съгласят с това по какъв начин е направено. " Според представителя на Държавния департамент в упоменатия отговор се отбелязва, че има области, в които съгласно американската страна „ дипломацията може да докара до резултати “. Освен това в него се споделя, че някои от предложенията на Москва „ се явяват непроходими “. Според Прайс това „ не беше изненада за Русия или някой различен “.

По искане на публицисти той разясни и изказването на Държавния департамент в понеделник за приемането на писмо от съветската страна в подтекста на предложенията на Москва. „ Нямаше желание да се опитаме да твърдим, че това е тъкмо формалният отговор на Руската федерация “, сподели ръководителят на пресслужбата. „ Както заяви един от вашите сътрудници и както чухте от почитан чиновник на Държавния департамент, получихме второ писмо от Руската федерация. Бих дал опция на външния министър Лавров и съветската страна да посочат какви са желанията им, само че Лавров обществено приказва за това известие през уикенда “, добави Прайс. „ И както видяхме още веднъж през днешния ден, ще получим формален отговор от Руската федерация, когато бъде утвърден от президента Путин “, сподели той.

Преговори сред Путин и Байдън

Прайс сподели, че Вашингтон е подготвен за нови контакти сред съветския и американския президент Владимир Путин и Джо Байдън, само че всичко ще зависи от по-нататъшното развиване на нещата.

„ Оставаме подготвеност и се съгласяваме с нов ангажимент на лидерско равнище сред президента Байдън и президента Путин “, сподели той.

„ Ако решим, че сме на стадий, в който нов контакт на равнище водачи има капацитет да придвижи обстановката по-далеч във връзка с дипломацията, тогава това, несъмнено, е нещо, за което подготвени да се съгласим, ” само че добави: „ Но това ще зависи от това къде ще стигнем след идната стъпка “.

Руски военни на границата с Украйна

Говорителят на Пентагона Джон Кърби добави, че Съединени американски щати към момента имат вяра, че над 100 000 съветски бойци са съсредоточени на границата сред Русия и Украйна и броят им се усилва.

" Ние се придържаме към тази цифра. И виждаме спомагателен приток на войски ", отговори той на журналистически молба да разяснява думите на Василий Небензя, непрекъснат представител на Руската федерация в Организация на обединените нации, който в понеделник на съвещание на Съвета за сигурност сподели, че съветската страна не схваща от кое място западните страни вземат такива числа. В същото време представителят на американското ведомство за защита не отговори на въпроса на кореспондента по какъв начин тъкмо и въз основа на какви данни Пентагонът дефинира числеността на съветските въоръжени сили на границата с Украйна. Той също по този начин остави без отговор въпроса до каква степен са уверени американските управляващи в своите оценки.

Кърби добави, че съгласно Пентагона Русия също по този начин ускорява здравната поддръжка за своите войски по границата, в това число „ полеви лечебни заведения, лекари и парамедици “, само че акцентира, че „ това не е наложително да значи неизбежна инвазия “.

Четиристранни контакти

Антони Блинкен организира четиристранен телефонен диалог, с цел да разиска обстановката към Украйна с висшия представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и настоящия ръководител на ОССЕ, полския външен министър Збигнев Рау. Това се споделя в известието на Държавния департамент на Съединени американски щати, оповестено във вторник.

В него се отбелязва, че Блинкен още веднъж е удостоверил поддръжката си за украинския суверенитет и е разискал дипломатически ангажимент с Русия с сътрудниците. „ Участниците [в разговора] се съгласиха да продължат да координират [усилията] и дадоха обещание да търсят дипломатическо решение за попречване на по-нататъшна експанзия против Украйна “, се споделя в текста.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР