Ваше духовенство,Уважаеми официални гости,Скъпи деца и младежи,Уважаеми габровци,В светлината на

...
Ваше духовенство,Уважаеми официални гости,Скъпи деца и младежи,Уважаеми габровци,В светлината на
Коментари Харесай

„Да търсим онези светли примери, които вдъхновяват, пробуждат и съзидават“

Ваше духовенство,

Уважаеми публични посетители,

Скъпи деца и младежи,

Уважаеми габровци,

В светлината на днешния ден паралелът „ тогава – през днешния ден “ е неизбежен. В мислите ни са всички тези борци за независимост, култура и просвета, с помощта на които през днешния ден сме тук, почтено заемащи своето място в Европа и света.

Отбелязваме 100 години от оповестяването на Деня на националните будители за формален и всеобщ празник. Този факт ни кара още веднъж да се замислим, че съумяваме единствено, когато сме дружно и обединени от обща идея. Днес, лутайки се сред полезности, идеали и истини е все по-трудно да „ забележим “ тези, които откриват гении, трансформират животи, които с лекост възпламеняват искрата в някого, сплотяват и трансформират света към нас.

Всеки откъслек от време основава своите будители. Иска ми се дружно да търсим тези светли образци, които въодушевяват, пробуждат и съзидават. По-често да си задаваме въпросите има ли ги, кои са те и какво разсънват у децата ни и у нас самите нас?

Вярвам, че отговорът ще е общ и ще е проекция на всичко това, което дружно желаеме да виждаме напред във времето – както за града ни, по този начин и за района и страната ни.

Като сполучливи и осъществени фантазии на децата ни, целеустремени идеали на младежите, нови постижения в науката, нескончаем полет на мисълта на хората на перото, извор на гении, които превземат разнообразни сцени…

Убедена съм, че зад всичко това е прикрит по един същински будител и съм сигурна, че през днешния ден той стои тъкмо до Вас. Огледайте се и повярвайте на тези, които сторват положително и Ви предизвикат към същото, тези които Ви насочват към откривателство на личното Ви Аз, тези които с думите и делата си основават, а не разрушават, “погалват ”, а не “нараняват ”, насочват светлина и разсейват мрака.

Честит празник на националните будители!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР