Въртеливите облаци от прах и газ, намиращи се на около

...
Въртеливите облаци от прах и газ, намиращи се на около
Коментари Харесай

Впечатляващи снимки показват турбулентното раждане на гигантска планета

Въртеливите облаци от прахуляк и газ, намиращи се на към 530 светлинни години, не са просто едно бурно и красиво галактическо знамение. Това е следващият детайл от мистерията за метода, по който планетите „ израстват “ от дребни зрънца до величествени колоси.

Астрономи съумяха да създадат нови инфрачервени фотоси на протопланетарния диск към младата звезда AB Aurigae. Те демонстрират спираловидни разстройства, които (според учените) са част от процеса на " раждане " на планета 

Голямата млада планета се образува към звездата AB Aurigae (АБ Колар), чиято маса е към 2,4 пъти колкото Слънцето. Тя е в галактиката Млечния път на 520 светлинни години от Земята. Планетата е 30 пъти по-отдалечена от звездата си, в сравнение с е Земята от Слънцето. Възможно е тя да не е скалиста, а да е газова и да е по-голяма от Юпитер.

Източник:  ESO/Boccaletti et al.

Астрономите са работили с Много огромния телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория в Чили. Те са следили спирална конструкция във въртящ се диск към звездата AB Aurigae, генериран от съществуването на планета. Регистрирали са промени в модела на спиралната конструкция, където се оформяла планетата.

" За да се оформи дефинитивно планета, са нужни няколко милиона години. Така че раждането не е добре дефинирано във времето " - изясни ръководителят на проучването Антони Бокалети.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР