Варненският капитан далечно плаване Светлозар Собаджиев се завърна тази седмица

...
Варненският капитан далечно плаване Светлозар Собаджиев се завърна тази седмица
Коментари Харесай

Панамският кошмар приключи! Капитан Собаджиев се завърна в България

Варненският капитан далечно корабоплаване Светлозар Собаджиев се завърна тази седмица в България. Капитанът към този момент е в България, ще довърши присъдата в наш затвор. Той се е прибрал съвсем тайно, надалеч от очите на медиите. В момента се намира в софийския затвор. Предстои прехвърлянето му във Варна, оповестява varnautre.bg. На 28 март 2011 година Собаджиев бе арестуван в Панама и пратен да чака присъдата си в пандиза, откакто на управлявания от него транспортен съд бяха открити 169 кг кокаин. Целият екипаж бе освободен, само капитанът остана зад решетките, като повече от година против него към момента нямаше повдигнато обвиняване, напомня в. "Десант ".

В последна сметка той бе наказан на 120 месеца затвор, присъдата след това бе понижена за положително държание и проучване на испански език, в този момент му остават към 2 години, които обаче ще излежи в България.

Историята на българина е почтена за филмиране. От нея умерено може да излезе сюжет, в който присъединяване вземат латиноамерикански наркотрафиканти, лъжливи юристи, един от които убит, "странно " правораздаване – все за сметка на натопения българин. Нашата дипломация дълго време се опитваше да върне капитана вкъщи, помагаха и хора от морските среди.

Собаджиев е с над 30-годишен стаж по международните морета. Има безупречна известност. Всичко стартира на пристанище Кристобал, където на втория ден след инспекция на кораба панамските управляващи "намират " солидно количество дрога. Тя обаче не била скрита, а необичайно разхвърлена на под в общо помещение, до което всеки има достъп.

Съмненията ми са към членове на екипажа, които в началото бяха арестувани с мен, само че след това ги освободиха. Подозирам хора от палубна команда - филипинци и старши помощника - украинец, тъй като те имат връзка с работещите на пристанището. Но не мога да настоявам нищо без доказателства ", декларира през 2012 година пред български медии капитанът.

Близките на Собаджиев наемат юрист, който прибира долари за хонорара си, само че не прави нищо. После е нает различен юрист – Цезар Гуардиа, предложен от съкилийници. Приятели на Собаджиев събират нови 30 000 $, пращат ги на бранителя. Срещу заплащането обаче корумпираният правист прави серия от неистини, даже показва подправена резервация за полет до България.

Няколко години по-късно Гуардия е убит от незнайни причинители. Оказва се, че той е бил изпечен интернационален лъжец, даже адвокатските му права били отнети много по-рано. Българинът просто се оказал следващата му жертва. В "актива " си Гуардия има даже подправен автограф на сътрудник на ДЕА (Американската организация за битка с наркотиците).

В панамския затвор, където Собаджиев прекарва дълго време без обвинявания и даже без да бъде разпитан, изискванията са ужасни – с дни няма вода, хлебарки и дървеници му вършат компания.

Точно като в латиноамерикански екшън претърпява и протест в пандиза. Среща и още доста премеждия, които оставят черен спомен за цялостен живот на него и околните му. На 31 август, в понеделник, той бе изпратен за родината си персонално от почетния консул на България в Панама Клаудия Лисичкова де Мичев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР