Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, като най-старши в намаления състав

...
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, като най-старши в намаления състав
Коментари Харесай

Митрополит Йоан ще организира изпращането на патриарх Неофит

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, като най-старши в понижения състав на Светия Синод, би трябвало да провежда изпращането и погребението на патриарх Неофит. Това изясни Западно и Средноевропейският митрополит Антоний пред Нова тв.

 

Според устава на БПЦ най-старшият от понижения състав на Светия Синод би трябвало да провежда погребението на Негово Светейшество - това е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Тъй като Светият Синод на 6 месеца на ротационен принцип се трансформира неговия понижен състав - това е непрекъснато заседаващият съгласно устава на БПЦ състав на Светия Синод, който е под управлението на патриарха и включва четирима членове, изясни митрополит Антоний. В понижения състав са Русенският митрополит Наум, Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Киприян.

 

По традиция българските патриарси изпращат в Патриаршеската катедрала, където ще бъде и зоупокойната Света литургия, и опелото на патриарха, и поклонението. Всичко, което следва, ще бъде оповестено след траурното съвещание на Светия Синод през днешния ден. Негово Светейшество беше умен архипастир, изпълнен с доста обич към Бога, към всички нас, толерантен, изпълнен с доброта, благост, примирение и самообладание. Ще остане постоянно в нашите сърца, сподели митрополит Антоний.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР