Варненският археолог Теодор Роков обяви в профила си във фейсбук,

...
Варненският археолог Теодор Роков обяви в профила си във фейсбук,
Коментари Харесай

Варненецът Тео Роков обяви: Приключвам с експедицията АБОРА IV, следващия път само с български екипаж!

 Варненският археолог Теодор Роков разгласи в профила си във фейсбук, че завършва присъединяване си в експедицията Абора IV, видя Varna24.bg .  Ето какво показа там:

" И по този начин, моето присъединяване в експедиция АБОРА 4 завърши пред стените на античната Троя-Илион. Човек би трябвало да знае по кое време да спре, с цел да резервира единствено положителните мемоари. Егейските острови-следващия път. И наложително единствено с български екипаж! ".

Припомняме, че експедицията " Абора-4 " - " Аргонавти от каменната епоха " отплава от Варна на 18 август.  Десетки фенове на приключенията се събраха в региона на Морската гара, с цел да изпратят интернационалния екипаж на тръстиковата лодка. 

" Поздравявам Ви за предизвикването към древността. Благодаря Ви, че избрахте Варна за собствен начален кей – градът, който пази най-старото обработено злато в света от времето на Халколита. Желая на всички сполучливо корабоплаване, нови открития и контакти, мощни страсти и слаби морски безредици “, съобщи кметът Иван Портних при изпращането на екипажа. 

Кметът подари на екипажа икона на Света Богородица – закрилницата на Варна, българското знаме и флага на Община Варна, а археологът Теодор Роков от РИМ – Варна, който бе единственият българин в екипажа, получи бележник с дървена подвързия, в който да разказва усещания от пътешествието.

" Радостен съм, че началото на нашето пътешестване е точно от Варна, тъй като градът има какво да покаже на света. Чрез нашата експедиция ще разпространяваме богатата просвета на морската столица на България, нейното многообразие и античност. Благодаря на Община Варна и кмета Иван Портних за помощта при реализирането на плана, който преди 15 седмици беше просто концепция. Горди сме, че в експедицията ще се включи и варненецът Теодор Роков “, съобщи тогава ръководителят на експедицията Доменик Гьорлиц. Екипажът се състои от 12 души.

Пътешествениците ще следват маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, употребен в антични времена. Те би трябвало да преодолеят 3000 км от Варна до остров Крит. За основа на експедицията служат сведения на Херодот за търговски контакти сред Древен Египет и народите по крайбрежията на Черно море и Източното средиземноморие. Така по пробен път ще бъде потвърдено, че тези контакти са съществували още от времето на каменно-медната ера, в региона на днешна Варна. Корабът за експедицията бе изплетен в Белослав от двама боливийски индиански с тръстика от езерото Титикака.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР