Варненският апелативен съд реши да допусне изпълнението на Европейска заповед

...
Варненският апелативен съд реши да допусне изпълнението на Европейска заповед
Коментари Харесай

Даваме баба Ненка на Гърция, където е извършвала брутални телефонни измами

Варненският апелативен съд реши да допусне осъществяването на Европейска заповед за арест на българска гражданка, търсена от гръцките правосъдни управляващи, оповестиха от пресслужбата на институцията. Съдебният състав не откри учредения за отвод на предаването на Ненка С. След осъществена инспекция беше открито, че не съществуват аргументи, в това число от медицински темперамент, препятстващи превозването й до на южната ни съседка.

Производството пред въззивния съд бе формирано след постъпила тъжба против решение на Разградския областен съд. Първата инстанция е почела настояването в за предаване на Ненка С., по отношение на Европейска заповед за арест, издадена от Апелативната прокуратура в Солун. 

Гръцките управляващи търсят Ненка С. за осъществяване на наказателно гонене. 71-годишната жена е упрекната в участие в незаконна група и съучастничество в машинация при изискванията на продължавано закононарушение. Първото действие гръцкият Наказателен кодекс санкционира с от 5 до 10 години отнемане от независимост, а второто – от 10 дни до 5 години. В Европейската заповед за арест се твърди, че закононарушенията са осъществени сред януари 2019 и януари 2020 година

Хора в Гърция получавали телефонни позвънявания с изказванието, че децата им са предизвикали тежки произшествия. Срещу пари и бижута им се обещавало подпомагане. Прокуратурата в Солун счита, че търсената жена е получила три парични превода. Изтеглила е и е предала сумите. Според Европейската заповед за арест, в организацията влизали още 17 лица – българи и гърци.

Ненка С. е била задържана в Разградско на 16 юни. Гръцката страна е показала гаранции, че след чуването на 71-годишната жена и при вероятно наказание, тя ще бъде върната на Република България за изтърпяване на наказването. 

Издирваната жена и отбраната й настояха, че тя не е добре здравословно. Те подложиха на подозрение тезата, че е направила закононарушение. Тъй като персоналната й карта е била губена и крадена, позволиха, че е обект на корист. Ненка отхвърли да е получавала парични преводи.

Според Апелативната прокуратура, няма учредения за отвод на осъществяването на заповедта за арест.

Апелативният съд реши, че е належащо проучване на здравословното положение на старата жена, с цел да се обясни дали то разрешава конвоиране до искащата страна, без здравето й да се излага на риск. Припомняйки, че гарантирането на хуманно отношение е обвързване на всеки съд, въззивната инстанция назначи съдебно-медицинска експертиза с присъединяване на трима експерти.

Във второто правосъдно съвещание движимостите лица показаха заключенията си: дамата е с открити редица болести, само че е в устойчиво клинично положение, което позволява превозването й до Гърция.

Съдебният акт, с който Варненският апелативен съд удостовери решението на Разградския областен съд за осъществяване на Европейската заповед за арест, е финален и не предстои на обжалване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР