Варненският апелативен съд потвърди присъда на Окръжния съд в Търговище,

...
Варненският апелативен съд потвърди присъда на Окръжния съд в Търговище,
Коментари Харесай

Варненският апелативен съд осъди трима, ощетявали фирмата, в която работят | Присвоили голям брой употребявани акумулатори

Варненският апелативен съд удостовери присъда на Окръжния съд в Търговище, с която четирима подсъдими са били приети за отговорни в заграбване на непознати движими движимости.

Мариан С. дава отговор пред съда за това, че от септември 2017 година до февруари 2019 година в Търговище при изискванията на продължавано закононарушение в качеството си на длъжностно лице е присвоил движими движимости, благосъстоятелност на комерсиално сдружение, които му били поверени да пази и ръководи. С дейностите си нанесъл вреда в размер на 135 389,34 лева, което съставлява огромни размери. Деянието направил в съучастничество с останалите подсъдими. Наказанието е 5 години отнемане от независимост и отнемане от право да заема държавна и социална служба, да упражнява специалност или активност, свързани с ръководство и бранене на публични пари и стокови-материални полезности за 7 години.

Обвинението против Иван С. и Бранимир А. обгръща интервала декември 2017 година – февруари 2019 година Предмет на закононарушението са 94 717 кг използвани батерии, оценени на 116 975,50 лв.. Двамата ще търпят по 4 години отнемане от независимост и няма да имат право да заемат избрани длъжности и да упражняват съответни действия в продължение на 6 години.

Катя А е приета за отговорна, че в съучастничество с Мариан С. е присвоила 14 710,40 кг използвани батерии. Определеното й за помагачество към длъжностно заграбване наказване е в размер на 2 години отнемане от независимост, отсрочени с изпитателен период от 4 години. Жената е лишена от права за 4 години. Четиримата са наказани да заплатят на ощетеното юридическо лице компенсации за породените имуществени вреди.

Подсъдимите желаеха от актуалната инстанция понижаване на наказванията и условно наказание.

Ощетеното сдружението търгувало с батерии, като подтикнало клиентите да предават старите си устройства. Тримата мъже били чиновници във компанията и отговаряли за част от стоката, в това число автомобилните акумулатори. Мариан С. решил, че може да взема от складираните наличия, да ги продава на пунктове за изкупуване на боклуци и да присвоява парите. Споделил желанието си с Катя А., с която живеел на фамилни начала. Жената се съгласила да транспортира акумулаторите с автомобила си. 39 пъти двамата предали на пункт за изкупуване присвоените батерии. Продали над 14 710 кг за 18 754 лева

Иван С. и Бранимир А. открили, че от склада липсват остарели батерии и обвинили Мариан. Той споделил схемата с тях и им предложил да се включат. Тримата се уговорили по какъв начин да усилят размера присвоявано имущество. За година и 2 месеца направили 47 действия, присвоявайки 94 717кг. използвани акумулатори на стойност 118 420 лева
Отделно от това през 2018 година Мариан решил да присвои от сдружението и разнообразни принадлежности за авторемонтна активност – на стойност над 246 лева Управителят установил неналичието на движимости, разкрил инструментите, съхранявани в непознат гараж и подал сигнал в полицията.

Доказателствата несъмнено откриват десетките присвоителни действия. Потвърдено е качеството на тримата мъже на длъжностни лица в комерсиалното сдружение, а на дамата – на помощник, както и присвояването на непознатото имущество. Подсъдимите са направили разпоредителни дейности, с които собствеността минала от работодателя им към тях. Разпределяли са получените от продажбите средства.

Извършените действия съставляват продължавано закононарушение, като Мариан направил 87, Иван и Бранимир - 47, а дамата – 39 действия.

Първата инстанция е отчела превес на смекчаващите отговорността условия за четиримата: необременено правосъдно минало, признания, изразено предпочитание за възобновяване на породените вреди и декларирано страдание. По-тежко е наказването на Мариан, който е инициирал закононарушението, осъществил е най-вече действия и е присвоил най-голяма сума. Той е привлякъл останалите в незаконната активност, а настрана е присвоил и принадлежности от сдружението.

С година по-леките санкции на другите двама мъже се обуславят от по-малкия им принос в незаконния резултат. Катя А. съгласно съда, може да се поправи и превъзпита без е належащо да изтърпява наказването дейно

„ Големият размер на присвоеното имущество, многобройността на осъществените действия, с които е ощетено юридическото лице, упоритостта, с която е преследвана незаконната цел в продължение на 14 месеца, приказва за висока степен на социална заплаха на осъщественото закононарушение. Тези условия не допускат налагане на минимално наказване и използване на института на условното наказание “, аргументира се Апелативният съд.

Правилно подсъдимите са лишени от права да заемат избрани длъжности и са наказани по заведените цивилен искове.

С тези претекстове Апелативен съд – Варна удостовери присъдата на Окръжен съд - Търговище. Решението предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.

Пресслужба
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР