Варненските ученици пребориха конкуренция от 5 континентаУчениците от варненското Средно

...
Варненските ученици пребориха конкуренция от 5 континентаУчениците от варненското Средно
Коментари Харесай

Престижна художествена награда спечелиха ученици от Варна

Варненските възпитаници пребориха конкуренция от 5 континента
Учениците от варненското Средно учебно заведение " Любен Каравелов " Димо Димов и Кристиана Христова са измежду отличените в Международния конкурс " Различен взор ", проведен в Сосновец, Полша.

Темата, върху която са творили младите художници от целия свят е " Аз в света на хиляди цветове ".Добрата вест идва през вчерашния ден (31 март), когато ненадейно, поради обстановката, са оповестени резултатите от 18-тото издание на състезанието - Димо Димов, възпитаник в 11 клас е класиран в категория " Награди 17-19 годишна възраст ", а Кристиана Христова, ученичка в 12 клас, е класирана в категория " Приз 17-19 годишна възраст ".

" Класирането в този влиятелен Международен конкурс е по-различно. Категориите първо са разграничени по възрастови групи, а по-късно са разграничени на Гран-при, Награди и Приз, които се равняват на първо, второ и трето място. ", споделя гордо Любляна Михайлова - преподавател по Изобразително изкуство на младите гении.
В творбите са употребявани разнообразни художествени похвати - акварел, релеф, ажурни резултати, тишу хартия и други, а креативният развой е лишил близо месец.

" Нарисувах ръцете на стара жена, която плете и основава нов живот. Реших да е нещо фантастично. Така усетих тематиката " Аз в света на хилядите цветове ", споделя Димо за своята творба.

" Ще стартира от там, че доста се чудех какво да обрисувам. Вдъхнових се от една нежна жена, която държи птичка. Хрумна ми концепцията да обрисувам тази жена с птичката, само че да я трансформира в картина с доста цветове. Цветове, които да подчертаят нежността ѝ. Реших птиците към нея да са източника на цветова сила, както се вижда те съдържат всички цветове, които са и в
самата жена. Също по този начин дрехата, с която е облечена дамата, е бяла риза с българска шевица.

Шевицата беше нещо, което персонално за мен беше значимо да направя. ", споделя в детайли Кристиана.Международният конкурс за изкуство „ Различен взор “ се провежда от 2002 година за деца и младежи от Извънучилищния работен център № 1 в Сосновец, Полша.

Всяка година в състезанието вземат участие няколко хиляди творби, които са художествено осъществяване на разнообразни тематики. В тазгодишното издание са взели присъединяване от над 10 страни от 5 континента, а общият брой на творбите надвишава 3000.

Награждаването е планувано за 29 май 2020 година в Сосновец, като за в този момент не е ясно дали няма да бъде анулирано, поради международната пандеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР