Варненските читалища са изключително активни и отворени към нови идеи.

...
Варненските читалища са изключително активни и отворени към нови идеи.
Коментари Харесай

Комисията по култура към ОбС-Варна прие годишната програма за развитие на читалищната дейност

Варненските читалища са извънредно дейни и отворени към нови хрумвания. Това стана ясно на днешното съвещание на комисията по просвета към Общински съвет - Варна, на което бяха прегледани и признати отчетите за осъществените читалищни действия и разходваните средства за 2018 година

На територията на общината развиват активност 24 читалища, от които 20 са в града и 4 – в селата. " Част от тях работят по разнообразни европейски стратегии. Има и такива, които са основатели и уредници на фестивали, финансово подкрепени от общинския фонд „ Култура “ ", сподели пред съветниците Антония Йовчева, шеф на дирекция " Култура и духовно развиване " в Община Варна.

Субсидираната бройка за 2019 година е 118 бройки. Стандартът за 1 численост е в размер на 9 490 лева, като завишението по отношение на миналата година е с 1 115 лева Общо държавната дотация дружно с преходния излишък от предходната 2018 година възлиза на 1 129 397 лева, добави Йовчева.

Общинските съветници одобриха и Годишната стратегия за развиване на читалищната активност на територията на община Варна. Една от дилемите, които читалищата са си сложили, е да разширят и разнообразят активността си. Целта е да се утвърдят като културни, просветителни и публични центрове, които, от една страна, да отговорят на търсенията на новото време, и от друга – да останат място за предпазване на традициите, обичаите, културното завещание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР