Варненецът Анатолий Димитров е собственик на един от най-уникалните москвичи

Варненецът Анатолий Димитров е собственик на един от най-уникалните москвичи ...

Модел 21412 - произведен на 10 ноември 1989 година.Варненецът Анатолий Димитров е собственик на един от най-уникалните москвичи в историята - модел 21412, който е слязъл от конвейера на 10 ноември 1989 година. Ден по-рано или ден след това, тази кола щеше да е просто един отлично възстановен автомобил от времето на соца.

Анатолий купил колата от търновското село Хотница преди 3 години. „Москвичът на свободата” има табела, която гласи, че е „монтиран в ТК „Балкан” - Ловеч, НРБ по технология от АЛЗК Москва - СССР”. „Бе в добро състояние, когато го намерих”, обясни Анатолий. Всичко в двигателя на колата е оригинално и в него няма никакви подобрения, с изключение на електронното запалване. Мощността на двигателя, монтиран в Ловеч, е 74 конски сили.

„От Пловдив до Варна изгори 7,4 литра на извънградско. Летя със 100-120 км/ч по магистралата, което е нетипично за него - по документи препоръчват да върви с 90 км/ч. Максималната му скорост я дават 144 км/ч, лично аз съм го изпробвал с оригиналния двигател - вдигна 170 км/ч без никакви проблеми”, хвали чудото на соца Анатолий Димитров.

„Москвичът на свободата” е шампион на България в клас Youngtimer за миналата година.

Източник: marica.bg