Varna24.bg Вчера състав на Варненския апелативен заседава по случая със смъртта

...
Varna24.bg
Вчера състав на Варненския апелативен заседава по случая със смъртта
Коментари Харесай

Майката на Ники: И съдийките в залата плакаха за сина ми

Varna24.bg Вчера състав на Варненския апелативен заседава по случая със гибелта на 23-годишният Никола Терзиев от Варна. 
Ето какво показа след съвещанието за Varna24.bg  майката на Ники, Анелия Терзиева. 
"Съдебния състав през вчерашния ден беше от три дами, всичките апелативни съдии. Те демонстрираха едно човешко отношение. Наложи се непрекъснато да въдворяват ред в залата, тъй като имаше доста безредици. Защото в правосъдната зала участваха всички другари, съученици от Кубрат, сътрудници и съотборници от плажния футбол на Ники. Стоплиха душата ми.

Това дело като че ли беше за мен най-тежкото. Не чаках прокурора да цитира съдебно-медицинската експертиза. А той, с цел да влияе върху съдийките описа буквално какви са били пострадванията на детето ми и аз изпаднах в нервност и ме изнесоха на открито. В този миг двете съдийки са се разплакали.

Може би, тъй като са майки и те. Много по човешки и без термини прокурора изнесе цялата експозиция, по какъв начин е станала злополуката. Според него тази злополука е имала доста необичаен късмет с петима очевидци, които разпитани по настрана са дали идентична информация без разминаване в показанията. Накрая прокурорът приключил с думите:

"Аз може да съм прокурор, само че на първо място съм татко! Колко можем да позволим още на този човек - едно ликвидиране, второ ликвидиране. Как да го пуснем на независимост? За да има трето ликвидиране ли? ".

Пледоариите на бранителите на Бейтула, юристите Ралчеви, траяха три часа. Те сложиха под подозрение всички експертизи, направени до момента. Обявиха очевидците за ненадеждни и некомпетентни. Започнаха да се хващат на всяка дума на очевидците. Прокурорът реагира, че не може от очевидец да се чакат експертни калкулации. Опитаха се с доста терминология да объркат съда и очевидците.

Въпреки това, решението на съда беше, че в едномесечен период ще се произнесат за присъдата на Апелативния съд. Не взеха под внимание нищо от отбраната, която искаше нови доказателства и експертизи.

Бейтула заставам 4 часа с наведена глава в залата. Той сега е на независимост, тъй като съгласно закона за непредумишлено ликвидиране те държат най-вече два месеца в ареста. А той ги излежа. 

Вчера за първи път огромната ми щерка срещна очи в очи килъра на брат си. Тя не живее в България, върна се особено за делото. Като влязохме в коридора на съда го видяхме, че стои с негови другари заобиколен и се смееха. И щерка ми не устоя. Изпусна си нервите и избухна:

"Смешно ли ти е доста? На нас тъй като не ни е смешно! Брат ми лежи два метра подземен ". 

Той наведе глава и застина, всички млъкнаха, никой не посмя да каже нещо. Ако някой беше реагирал можеше да стане меле. Зад гърба ни бяха приятелите на Никола.

Бейтула освен заставам пред съда 4 часа с наведена глава, само че и призна обстоятелствата. Макар, че към този момент е малко късно, трябваше да направи това на първото дело още. Сега присъдата му не може да се понижи. Отиваме на Върховен съд към този момент. Вярвам, че ще бъде доказана присъдата от 5 години и половина. Не е оптималната, тъй като се смята, че е с чисто правосъдно минало, само че е ефикасна в това време, тъй като има предно ликвидиране. ", описа почернената майка на Ники.

Анелия показа, че в този момент нейната персонална битка е да притегли колкото се може повече почитатели в новосъздадения Институт по пътна сигурност.

"На 30 ноември 2017 година Учредихме този Институт за пътна сигурност. През 2010 година Световната банка и Организация на обединените нации ни споделят, че би трябвало да създадем Агенция за пътна сигурност, която има във всяка европейска страна и е аналогично на Агенция за протекция на детето. Когато се случи нещо с едно дете не идват от 100 институции специалисти, а един дава доклад. За сигурността по пътищата сега дават отговор 10 институции без съгласуваност сред тях, без да има отчетност. Когато има Агенция за пътна сигурност тя ще бъде на директно послушание на Министерски съвет и ще дава доклад там, като всеки ще носи лична отговорност. Сега отговорността е обща и води до тотална безнаказаност. Сега всеки се кланя на друг Господ. Знаете ли, че има заложени в програмата просветителната пет часа годишно по пътна сигурност. И те се водят от класните ръководители. Това е незаконно. Абсурдно...Не може по изобразяване и музика да искаш дипломиран преподавател, а за нещо от което зависи живота на едно дете да има пет часа. В момента сме основали Неправителствени организации и ще даваме препоръки и експертни решения. Аз вземам участие като майка, погребала сина си, само че в тази организация е събран 90% от експертния капацитет на България. Ще даваме мнение за всеки проектозакон, касаещ сигурността на пътя. ", изясни Анелия Терзиева и прикани всеки, който е съпричастен с концепцията да спре войната на пътя да поддържа идеята.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР