Varna24.bg Цената на природния газ скача с 36%, а цената на

...
Varna24.bg
Цената на природния газ скача с 36%, а цената на
Коментари Харесай

Експерт с тревожна прогноза: Чака ни сериозна и тежка зима. Хората ще имат проблем с физическото си оцеляване

 Varna24.bg Цената на природния газ скача с 36%, а цената на тока и парното се усилва с 20%. Прогнозите са за следващо повишаване с 20-30% след Нова година.

" Нищо хубаво не ни следва. Чака ни сериозна и тежка зима. Цената, която в този момент ни удря, е отражение на повишаването на природния газ преди 6 месеца. Покупателната дарба на хората ще пада. Ако в този момент за седмични покупки плащаме в магазина приблизително 70 лева, то след Нова година за същите неща ще ни трябват 100 лева ", предвижда икономистът д-р Пламен Иванов в студиото на  " България заран ".

Той вижда главната причина за рецесията в неналичието на работещи институции. В месеци на избори и сформиране на държавно управление институциите и регулаторите са в статут на изчакване на новата власт.  

" Политическите неразбории минаха през регулаторните и стигнаха до елементарния човек. Получава се рекордна инфлация. Обещанията на политиците се препокриват - всички приказват за ярко бъдеще. У нас сегашното е казусът, не бъдещето ", разяснява икономистът.

Според него огромна част от повишаването на артикули и услуги е спекулативно.

" Когато като производител ви се вдигне цената на производството - вдигате цената на продукцията, само че дали тя е действителна? Има нарастване на артикули, които не зависят от цената на газта ", безапелационен беше доктор Пламен Иванов. 

Икономистът предвижда, че съвсем скоро хората ще стартират да изпитват проблеми и с изплащането на заемите си. 

" Когато се вдигнат цените на тока и парното, тогава ще стартира да се вижда и необслужването на заеми и хората ще стартират да изпитват проблем с физическото си оцеляване ", сигнализира специалистът. 

Той добави към листата с проблемите за решение и неналичието на регулация при ценообразуването.

" Заради неналичието на присъединяване на регулаторните органи се стига до такива високи амплитуди в цените на силата. Това идва от самото установяване на методологията на ценообразуването. Чак в този момент виждаме показни акции на ДАНС и прокуратурата с влизане в офиси ", разяснява Иванов пред .

Другият проблем, с който страната би трябвало да се оправи, е раздутата администрация. Експертът е уверен, че от нея могат да бъдат спестени доста държавни средства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР