Varna24.bg Европейският съд по правата на човека в Страсбург определи

...
Varna24.bg Европейският съд по правата на човека в Страсбург определи
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург се застъпи за ромите от Войводиново, нареди да им намерим жилища!

Varna24.bg Европейският съд по правата на индивида в Страсбург дефинира привременни ограничения на българското държавно управление по силата на член 39 от Правилника на съда във връзка с 16 роми, някогашни поданици на с. Войводиново, множеството от които деца, които бяха прогонени от домовете им на 6 януари 2019 година Тези лица са част от общо 55-имата души от Войводиново жалбоподатели по делото " Пакетова и други против България " (жалба щ 17808/19). Определените на българското държавно управление ограничения от Съда са в три направления:

1. Да предприеме нужното за различно настаняване на жалбоподателите, като подсигурява, че тези от тях, които са деца, няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки/унизителни в нарушаване на член 3 от Европейската спогодба за правата на индивида (Конвенцията)*;

2. Да предприеме ограничения за разглеждане на техните молби за общински жилища, които те са подали в средата на февруари до кмета на община " Марица ", само че на които не са получили отговор до момента, макар че с настояването им са сезирани също регионалният шеф на Пловдив и министърът на труда и обществената политика;

3. Да осведоми съда по най-бърз метод за осъществяването на тези ограничения.

В случай, че държавното управление не извърши тези ограничения, съдът ще откри нарушаване на член 34 от Конвенцията**.

По отношение на останалите 39 лица, жалбоподатели по делото, съдът не указва привременни ограничения, само че дава приоритет на жалбата, което значи, че тя скоро ще бъде комуникирана на българското държавно управление. Жалбоподателите по делото получават правна помощ от Българския хелзинкски комитет.

 

*Член 3 от Конвенцията: Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително третиране или наказване.

**Член 34 от Конвенцията: Съдът може да приема тъжби от всяко лице, неправителствена организация или група лица, които настояват, че са жертва на нарушаване от страна на някоя от високодоговарящите страни на правата, провъзгласени в конвенцията или протоколите към нея. Високодоговарящите страни са длъжни да не основават по никакъв метод спънки за ефикасното практикуване на това право.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР