Варна. В Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ Св. Марина

...
Варна. В Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ Св. Марина
Коментари Харесай

В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе приложен нов метод на оперативно лечение на рядка туморна патология

Варна. В Клиниката по ушно-носно-гърлени заболявания в УМБАЛ „ Св. Марина " – Варна направиха комплицирана оперативна намеса за високорисков израстък на дете, оповестиха от пресцетъра на лечебното заведение . Медиците приложиха нов способ, който разреши отстраняването му без забележими сечения и при минимална кръвозагуба.

Пациентът е 11-годишно дете, което постъпва по неотложност в УМБАЛ „ Св. Марина " – Варна със доста кървене от носа. Назначените клинични и лабораторни проучвания насочват лекарите към диагноза ювенилен ангиофибром, рядко туморно заболяване на назофаринкса, дължащо се на особена генна разновидност в клетките на тумора. Засяга главно момчета в детска и юношеска възраст и се демонстрира с от време на време неконтролируемо кървене от носа, породено от тумора. Специалистите от университетската болница ползват компютърна виртуална ангиография, с която диагнозата се удостоверява.

Туморът на детето е хистологично незлокачествен, само че има нападателен местен напредък и може да проникне към базата на черепа и да кърви елементарно и щедро. Подобно кървене е животозастрашаващо за дребния пациент. Сформира се интердисциплинарен екип, който изготвя лечебен проект. В Центъра по интервенционална рентгенология се реализира ангиография и суперселективна емболизация на кръвното русло на тумора. В рамките на целесъобразния 24-часов период доцент доктор Николай Сапунджиев и екипът на Клиниката по УНГ заболявания правят сполучливо премахване на тумора.

Ранният постоперативен интервал протича умерено под наблюдението на екипа от Детско поделение за интензивно лекуване, неврология и неонатология. Следва постоперативно лекуване и наблюдаване в Първа детска клиника. Малкият пациент е възобновен и изписан без забележим белег за тежестта на тумора и сложността на серията от интервенции.

„ Университетската болница разполага с последно потомство ангиографска инсталация и съвременна хибридна зала. Благодарение на това сходни интервенции се правят със характерен режим на упойка – с следена хипотензия и детайлно мониториране на пациентите. Новата инсталация разрешава всичко това да става при доста ниски дози на облъчване даже при деца. Интервенцията на детето е осъществена напълно с ендоскопска техника. Това е наклонност в международната процедура в последното десетилетие. Достъпът до тумора е единствено през двете ноздри. Новите технологии разрешиха посредством щадящо отпрепариране да открием хранещия тумора кръвоносен съд и след клампирането му с микроклипси кръвозагубата по време на интервенцията бе сведена до най-малко и не се наложи кръвопреливане. Благодарен съм за всеотдайността, прецизната и своевременна предоперативна интервенция на сътрудниците, отдадени на работата си ", сподели доцент доктор Николай Сапунджиев, началник на Клиника по УНГ заболявания.

Родителите на дребния пациент споделиха вълнението си от сполучливото лекуване и възобновяване: „ Синът ни се усеща доста добре с помощта на екипа на Клиниката по УНГ заболявания, както и на другите лекари от УМБАЛ „ Св. Марина " – Варна. Страхотни експерти, обгрижваха детето непрекъснато и следяха положението му непрекъснато. Те избавиха живота на сина ни и върнаха нашия. Много по-спокойни сме към този момент. Благодарим на всички медици и чиновници на лечебното заведение за вниманието, търпението и човечността ".

Адекватната диагностика, сполучливото лекуване и бързото възобновяване на детето стават вероятни с помощта на интердисциплинарния метод и съдействието сред Клиниката по УНГ заболявания, Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване, Първа детска клиника с ДОИЛНН и Клиниката по образна диагностика. Високотехнологичната модерна инсталация, с която разполага УМБАЛ „ Св. Марина " – Варна, дава опция за развиване и надграждане на оперативната активност на лекарите и използването на новаторски хирургични способи и техники.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР