Варна. С откриване на фотоизложба във Варна започнаха честванията по

...
Варна. С откриване на фотоизложба във Варна започнаха честванията по
Коментари Харесай

Варна: Валидираха пощенска картичка по повод 120 години от създаването на Военноморската база

Варна. С разкриване на фотоизложба във Варна започнаха честванията във връзка 120 години от основаването на Военноморска база Варна и празника на Пункт за базиране Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Фотоизложбата, която е подредена във фоайето на Фестивалния и конгресен център във Варна, бе публично открита от капитан І сан Георги Георгиев, пълководец на Пункт за базиране Варна. На събитието участваха офицери, старшини, матроси, ветерани, командири, чиновници и посетители. В рамките на събитието бе показана юбилейна монета, юбилейна листовка и бе валидирана пощенска картичка.
На 12 август 1879 година в град Русе на река Дунав се основава военният флот на България. В края на XIX век се основава флот и на Черно море. На 12 ноември 1897 година Флотилията и Морската част се разделят на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част с щаб във Варна. За рождена дата на Военноморската база се смята 12 ноември 1897 година, когато с Указ №40 на княз Фердинанд се постановява формированието на морска част в град Варна.
Развитието на Военноморска база Варна минава през разнообразни интервали, по комплициран и спорен път, както е бил спорен пътят на родината ни през XX век. Морска част, Флотски регион, Главна база, Бригада за защита на водния регион, Военноморска база, Пункт за базиране – както и да се е наричал в своята 120-годишна история най-старото съединяване на флота е известно измежду обществеността като „ базата “. През всички години две неща остават непроменени – регионът постоянно е бил пристанище на военни кораби и място за здрава военноморска работа. Мисията е била една – отбрана на морските пространства. Варненската база е единственото морско формирование, което взе участие почтено във всички войни, в които е била въвличана България.
От основаването си българският боен флот взе участие в двете международни и още три районни войни. Най-голяма морска победа е торпилирането на турския крайцер „ Хамидие ” от торпедоносеца „ Дръзки ” през Балканската война.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР