Варна. Родители на наркозависими споделят, че евтина дрога е заляла

...
Варна. Родители на наркозависими споделят, че евтина дрога е заляла
Коментари Харесай

Евтина дрога е заляла Варна в последните две години, предупреждават лекари и родители

Варна. Родители на наркозависими споделят, че евтина дрога е заляла Варна през последните 2-3 години. Това стана ясно на конференция във връзка пускане на 5-тата акция за битка с наркоманиите, която тази година е под надпис „ Християнските фамилни полезности против новите дроги “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Според лекари и психолози, с всяка минала година обстановката с използването на опиати става все по-сериозна и рискова. Лекарите акцентират, че близо 40% от наркозависимите вършат опити за самоубийство, а не дребна част от тях развиват тежки психически проблеми, разследване на зависимостта си. Отключват се разнообразни болести, чието лечение е доста мъчно, а в не малко от случаите и невероятно. Проблем е и, че опиатите стават доста по-достъпни, цените са сред 2-3 лв., което усложнява борбата против този недостатък. Медици и специалисти показват изрично мнение, че марихуаната не е по никакъв начин безвредна. „ Мит е и това, че човек не може да се пристрасти “, сподели проф. Снежа Златева, завеждащ клиниката по токсикология в морския град. Особено рискова е така наречен ГМО марихуана, която води до необратими провали върху душeвността, включително отключване на шизофрения и психози. „ Тази марихуана, която се продава – няма нищо общо с марихуаната, която са пушили преди 20-30 години. Това е извънредно рисков опиат, който може да разбие здравето на човек – изключително на подрастващ “, безапелационна бе проф. Златева.
Психиатрите натъртват на това, че лекуването на наркозависимите е развой, който трае цялостен живот. Абстиненцията минава за месец, само че психическата взаимозависимост е нещо, което преследва човек до края на живота му. Друг проблем пред, който се изправят психиатрите е, че днешните младежи към този момент не се разпознават като огромни, пушейки и пиейки алкохол, а се разпознават, посредством приложимост на опиати.
Друг сериозен проблем касае и така наречен дизайнерски дроги. Оказва се, че всяка година се създават нови съединения, за които е нужно време да влязат в неразрешения лист. Междувременно обаче разпространявайки се умерено, даже и по интернет, тези опиати покосяват хиляди младежи. Най-притеснителни обаче си остават резултатите от огромното проучване от 2015-та година, което се концентрира върху използването на опиати и алкохол измежду учениците в Европа. Данните сочат, че България е на едно от първите места измежду европейските страни по приложимост на опиати и алкохол – 30% от родните възпитаници са пробвали най-малко един път в живота си марихуана, до момента в който в другите страни този % е съвсем двойно по-нисък. 5% от българските възпитаници са опитвали метамефетамини, като за Европа процентът е 5 пъти по-нисък – 1%. Лекарите предизвестяват, че при приложимост на нови дроги зависимостта поражда в пъти по-бързо и провалите върху душeвността, физиката и личността са доста тежки, а в огромен брой от случаите и необратими.

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР