Варна. През 2018 година в Окръжния съд във Варна и

...
Варна. През 2018 година в Окръжния съд във Варна и
Коментари Харесай

Иваничка Славкова, Окръжен съд - Варна: През 2018 г. най-много са приключилите дела против собствеността, свързани с кражби, грабежи и телефонни измами

Варна. През 2018 година в Окръжния съд във Варна и в трите районни съдилища в района най-вече са били завършените каузи срещу собствеността, свързани с обири, грабежи, телефонни измами, а също и тежките грабежи, които от време на време са съпроводени с убийства. Това сподели на конференция за показване на отчетния отчет на правосъдната институция за предходната година, ръководителят на Наказателното поделение Иваничка Славкова, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Славкова добави, че през интервала на второ място са били процесите по общоопасните закононарушения – по превоза или свързани с продажба и разпространяване на опиати. „ Тези закононарушения обичайно са максимален дял. С всяка последваща година те не бележат спад “, изясни магистратът. Според нея на трето място са закононарушенията срещу личността, включващи всички типове убийства, в това число и тези при неизбежна защита, и квалифицираните убийства, най-тежките процеси. „ През тази година закононарушенията срещу личността са на четвърто място. В годините обратно няма изключително понижение в броя им “, добави арбитър Иваничка Славкова. Според нея през предходната година във Варненския областен съд най-вече са били обсъжданите каузи, свързани с общоопасни закононарушения като произшествия, владеене и разпространяване на опиати, както и закононарушения срещу данъчната и финансовата система, срещу стопанството и собствеността.
Ръководителят на Наказателното поделение регистрира, че работата на съдиите е била както постоянно тежка. „ Често ни се случва да заседаваме в зала в подземието, само че пък за сметка на това ние несъмнено сме първенци - единствени в страната, заседаващи подземен “, добави тя по отношение на наболелия проблем с неналичието на правосъдна палата, в която да има задоволително зали и пространства за безпроблемната работа на съдилищата. На конференцията през днешния ден стана ясно още, че в Окръжния съд през 2018 година са прегледани рекорден брой цивилен и търговски каузи. Техният брой е 7 518 каузи в трите отделения (Гражданско – 3495 каузи, Търговско – 2485 каузи, Наказателно – 1583 дела). В най-голямото поделение на съда – Гражданското, са прегледани 2 749 каузи на втора инстанция и 746 каузи – на първа инстанция. В Търговско поделение са прегледани 1535 каузи на първа инстанция и 950 каузи на втора инстанция, което удостоверява възходящата наклонност от последни 3 години. За разлика от другите две отделения, праволинейно всяка година делата в Наказателно поделение понижават. Делата за разглеждане през 2018 година са били с 91 по-малко. Причините са разнообразни, включително и законодателни промени от позиция компетентността на Окръжния съд. През 2018 година наказателните каузи за разглеждане са били 1583 каузи. Най-много неоправдателни присъди – 188, през предходната година е имало по глава 5 от Наказателно-процесуален кодекс – закононарушенията против собствеността. На второ място са общоопасните закононарушения (основно транспортни закононарушения и наркотици) – 149 неоправдателни присъди, а на трето се подреждат закононарушенията срещу личността – 49 акта.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР