Варна. Представленията на аудиовизуалния спектакъл Легенди от Аладжа манастир“ започват

...
Варна. Представленията на аудиовизуалния спектакъл Легенди от Аладжа манастир“ започват
Коментари Харесай

Варна: Представленията на аудиовизуалния спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“ започват от 9 юни

Варна. Представленията на аудиовизуалния театър „ Легенди от Аладжа манастир “ стартират от 9 юни. Това сподели за Радио „ Фокус ” – Варна Валери Кинов, дълготраен организатор на музея и архитектурен монумент на културата Аладжа манастир край Варна. Той означи, че към този момент е имало едно зрелище на спектакъла, само че то е било за проведени туристи. През летния сезон прожекции ще има всяка събота от 21.00 часа. Тъй като към момента времето вечер е хладно, Валери Кинов прикани жителите да носят със себе си връхна дреха. Желаещите да посетят спектакъла в различен ден от седмицата могат да го създадат с предварителна поръчка.
Аудиоспектакълът „ Легенди от Аладжа манастир “ е построен по претекстове от книгата на Валери Кинов „ Легенда за Аладжа манастир “, само че включва и детайли, които показват културно-историческото завещание на Варна и Варненския район от най-дълбока античност. Върху скалния масив, в който са издълбани килиите на манастира, се преплитат по неповторим метод освен звукови и светлинни резултати, само че се проектират и кино етюди, което като креативно решение няма аналог в цяла Югоизточна Европа.
В хронологична поредност в спектакъла са проследени възникването на живота на планетата Земя, античното Сарматско море, було преди 15 милиона години територията на цяла Югоизточна Европа, появяването на индивида, откриването на огъня и първото грънчарско произвеждане. Важно място е отделено на най-древната човешка цивилизация, известна под името „ Култура Варна “. Спектакълът показва и легендите за тайнствения настойник на манастира и страж на скритите в подземните лабиринти съкровища Рим папа и оживелия ангел от фреските, бродещи измежду руините.
Спектакълът „ Легенди от Аладжа манастир “ е взаимна продукция на Продуцентска къща ЦСМ – София и Регионален исторически музей – Варна и е отдаден на 150-годишнината от рождението на основоположниците на българската археология – братя Карел и Хермин Шкорпил. Създаден е със средства на Община Варна в поддръжка на самодейността за одобряване кандидатурата на Варна за културна столица на Европа през 2019 година.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР