Варна. Оперният артист, както казват италианците, е educatore santimentale (възпитател

...
Варна. Оперният артист, както казват италианците, е educatore santimentale (възпитател
Коментари Харесай

Иван Момиров, оперен певец: Калаф е еталон за тенор, който знае да пее

Варна. Оперният актьор, както споделят италианците, е educatore santimentale (възпитател на чувства), тъй като ние пеем нотите и изговаряме текста с душата си. Опитваме се да предадем разнообразни усеща - обич, пристрастеност, разлъка, тъй че те да доближат до публиката и тя да излезе от театъра извисена, изменена, да излезе с една друга настройка. Това разяснява оперният артист Иван Момиров, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Той уточни, че провокациите в „ Турандот “ са доста съществени, тъй като Пучини по принцип се пее тежко, оркестърът е доста огромен и гласът мъчно пробива.

„ Неслучайно Пучини изисква характерни гласове. Оркестрацията в неговите шедьоври „ Мадам Бътерфлай “, „ Тоска “ и „ Турандот “ е комплицирана и това допуска специфична режисура, мощни гласове, които да надвишат оркестъра и не на последно място - певческа акробатика. Моят воин Калаф е пример за тенор, който знае да пее. Освен огромния и богат глас, с изключение на чувствителността, с която би трябвало да пее, тенорът би трябвало да бъде също и добър артист. В партията на Калаф се съдържат всички ноти за теноровия глас - от най-ниската до най-високата нота. Прочутата му песен „ Nessun Dorma Vincero ” приключва с това най-високо си.
Проблемът на тази опера е, че всички фенове на оперното изкуство я познават, т.е. няма къде да се скриеш, би трябвало да играеш и да пееш почтено.

В последните години аз съм към този момент част от ансамбъла на Варненската опера, с цивилен контракт, несъмнено. Но в театъра, където съм израснал, познавам всички – от артистите до оркестрината, ателиетата и техническите служби. Варненската опера е за мен като втори дом. И в случай че би трябвало да кажа, къде се усещам най-добре, най-спокоен, само че в същото време и най-отговорен, тъй като има упования към мен, това е Варненската опера. Това е моят дом и моят спектакъл “, сподели още Иван Момиров.

ИВАН МОМИРОВ

Иван Момиров приключва Държавната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров ” в класа на проф. Асен Селимски. Едва на 21 години дебютира на сцената на „ Дойче Опер ” – Берлин с ролята на Владимир от операта „ Княз Игор ”. Същата година оперната легенда Гена Димитрова му насочва покана за участия в честването й в галаспектаклите на операта „ Набуко ” на сцената на Софийската опера.

Непосредствено по-късно, концертира в Златната зала „ Музикферайн ” – Виена паралелно до оперния исполин Николай Гяуров. Следват специфичната премия на Хосе Карерас от състезанието „ Хулиан Гаяре ” – Памплона, както и покана за присъединяване в състезанието на Пласидо Доминго – „ Опералия ” 2000 година Дебютът на сцената на оперния спектакъл в Монте Карло в ролята на Де Грийо от „ Манон ” на Масне, както и поредицата концерти в Италия в памет на световноизвестния испански тенор Алфредо Краус му откриват пътя към международните оперни театри – Лондонската „ Ковънт Гардън ”, Римската опера, „ Карло Феличе ” – Генуа, „ Опера Бастий ” - Париж, „ Марийнски спектакъл ” – Санкт Петербург, „ Сан Карло ” - Лисабон и други Гостува на оперните фестивали в Баден – Баден, „ Звездите на белите нощи ” – Санкт Петербург, Верди фестивала в Парма, фестивалът на Валерий Гергиев в Ротердам.

В репертоара му са включени над 30 от централните тенорови партии в оперите „ Бал с маски ”, „ Трубадур ”, „ Двамата Фоскари ”, „ Дон Карлос ”, „ Травиата ”, „ Жана Д’Арк ”, „ Бохеми ”, „ Тоска ”, „ Мадам Бътерфлай ”, „ Джоконда ”, „ Кармен ”, „ Лучия ди Ламермур ” „ Норма ”, „ Вертер ”, „ Приятелят Фриц ”, „ Ромео и Жулиета ”, „ Евгений Онегин ” и други

Партнирал е на едни от най – ярките оперни звезди на нашето време - Катя Ричарели, Мария Гулегина, Мариела Девиа, Джун Андерсън, Франческа Патане, Лео Нучи, Ренато Брузон, Карло Коломбара и други Пял е под палката на диригенти от ранга на Бруно Бартолети, Мишел Пласон, Нело Санти, Валерий Гергиев, Михаил Юровски, Джанлуиджи Джелмети, Марк Минковски, Гюнтер Нойхолд, Даниеле Калегари, Ренато Палумбо и други

Една от влиятелните изяви на Иван Момиров е на сцената на „ Сан Карло ” в Лисабон с „ Трубадур ” от Верди. Певецът взе участие в може би най-амбициозния план на Световен оперен спектакъл – реализация на трилогията „ Трубадур ”, „ Травиата ” и „ Риголето ”, чиито министър председатели се извършват в рамките единствено на една седмица. Критиката не пести суперлативите си за Иван Момиров, определяйки го като „ един същински Манрико, заслужен правоприемник на Корели и Павароти ”, реализатори на същата роля на сцената на „ Сан Карло ”. Серия концерти в „ Аудиториум Паганини ” в Парма и „ Palazzo della cultura ” в Болоня, под палката на Лорънс Фостер – основен диригент на Оперния спектакъл в Марсилия, са измежду гастролите на тенора в Италия през миналите две години.

Следва огромно турне с най-известните тенорови арии на най-големите китайски подиуми, в акомпанимент на оркестър „ Тосканини ”. Момиров е измежду гостите и на церемония концертите, отдадени на 200-годишнината от рождението на Верди, както и на майските оперни вечери на фестивала в Скопие – Македония, където като Алфредо от „ Травиата ” партнира на най-търсената в този момент в света изпълнителка на ролята на Виолета Ирина Лунгу. Към сполучливата му оперна кариера се прибавя и дебютът на сцената на един от най-големите източноевропейски театри – Букурещката опера в церемония театър на „ Бохеми ” от Пучини.

На българска сцена Иван Момиров пее през последните години под диригентството на Владимир Гяуров в „ Реквием ” на Верди, излъчен директно по БНР и гастролира в редица спектакли на Софийска опера и балет. Във Варна аплодирахме прелестните му превъплъщения в функциите на Дон Хозе от операта «Кармен» от Бизе и Дон Карлос от едноименната опера на Верди. В същински музикални събития за Варна се трансфораха премиерата на „ Адриана Лекуврьор ” от Чилеа (2015), в която именитият тенор извърши ролята на Маурицио и концертът «Иван Момиров и приятели» (2016). През последните години варненската аудитория има опцията по-често да се любува на изкуството на своя прославен съгражданин в разнообразни оперни спектакли и концерти. През 2020 той пя на рождения си ден 23 декември в един паметен Коледен концерт.

Не по-малко прочувствен бе концертът «Карузо Гала», с който Иван Момиров, Фабио Армилиато, Даниел Дамянов, Валерий Георгиев и Анджело Фиоре откриха XII издание на Опера в Летния спектакъл – Варна 2021. През миналото оперно лято Варненската опера означи 25-годишната театрална активност на Иван Момиров с премиерата на «Хофманови разкази» от Офенбах, в която брилянтният тенор победи в основната роля на поета Хофман.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР