Варна. Комисията по културно и духовно развитие към Общински съвет

...
Варна. Комисията по културно и духовно развитие към Общински съвет
Коментари Харесай

Комисията по културно и духовно развитие към Общински съвет – Варна одобри правила за финансиране на медиите за 2022 г.

Варна. Комисията по културно и духовно развиване към Общински съвет – Варна утвърди правила за финансиране на медиите за 2022 година, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Целта е да се даде опция на медийните снабдители да аплайват за финансова поддръжка от Община Варна при съблюдаване на избрани условия.

На база на насъбрания опит, потенциал и построени механизми за мониторинг и надзор на фонд „ Култура ” беше решено финансирането да се реализира през общинския фонд, като се обособи настрана направление „ Медийни планове “. Бюджетът по това направление ще бъде част от общия бюджет на фонд „ Култура “, като Експертният съвет няма да може с решение да пренасочва средства от него към другите посоки, както и назад. Така ще се подсигуряват правата и ползите на другите групи кандидатстващи – културни организации, самостоятелни актьори и медии, беше изтъкнато на първото за годината съвещание на комисията.

Финансовата поддръжка ще бъде на конкурсен принцип, като за финансиране ще се утвърждават до два плана. Максималната сума, която може да бъде отпусната, е: до 15 000 лева за планове с краткосрочно осъществяване (до 3 месеца) и до 30 000 лева за планове с дълготрайност над 3 месеца, само че в границите на отчетния интервал. Ако претендентът е подал заявление и по друго направление по фонд „ Култура “, ще се дават средства единствено за един медиен план.
Одобрение ще получават планови оферти с новаторски хрумвания, създадени в развиване, изпълнени от екип с потвърдена експертност. Ще се поддържат също планове, които усъвършенстват осведомеността по тематики от локалния живот; дават опция за показване на разнообразни гледни точки; подкрепят дебатирането по проблеми от локалния живот; предизвикват самостоятелните оценки за събитията в община Варна; показват разнообразни групи от локалната общественост, в това число уязвими групи и хора в неравностойно състояние.

При равни други условия спомагателна тежест ще имат медийни планове, които ще се реализират посредством повече от един канал за постигане до варненската публика и са налични за хората с повредено зрение или слух. С предимство ще са също претенденти, доказващи посещаемост и осведомително покритие, рейтинг, както и по-продължително реализиране на медийни услуги.

Срокът за подаване на документи ще бъде едномесечен след приемане на бюджета на община Варна за съответната година. Месец след приключването на този период ще бъдат обявявани и резултатите.

Предложените правила за финансиране на медиите за 2022 година ще бъдат прегледани и от Общинския съвет, който би трябвало да вземе крайното решение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР