Варна е сред 17-те области с общини, в които има

...
Варна е сред 17-те области с общини, в които има
Коментари Харесай

Три общини във Варненско са само с по едно училище

Варна е измежду 17-те области с общини, в които има единствено по едно учебно заведение. Във Варненско има три такива общини за образователната 2021/2022.

По този критерии региона се подрежда на пето място измежду останалите в страната, които имат общини единствено с по едно школо. Преди нея са Монтана, Кюстендил, Видин и София – област. Това излиза наяве от обявата „ Кои общини могат скоро да останат без учебно заведение “ на Института за пазарна стопанска система, научи Moreto.net.

Образованието е основна обществена услуга с централно място в общинския бюджет, ръководство и живот. Данните от преброяването през 2021 година обаче демонстрират, че за последните 10 години в съвсем всички общини в България се следи понижаване на популацията, в някои – с над 30%. Това непроменяемо значи и понижаване на децата в учебна възраст, се споделя в публикацията.

През последните години се усилва броят на общините, в които има единствено едно учебно заведение – от 38 през 2017/2018 образователна година до 44 през последната образователна година. Това са 17% от българските общини. Сред аргументите за понижаване на учебните заведения е освен топящото се население, а и финансовият модел, който подтиква по-пълни паралелки и оттова – по-малко на брой и по-„ огромни “ учебни заведения. Това единствено по себе си не е неприятно – по-големите учебни заведения в България имат опция да концентрират и повече запас, който да се насочва както към реализиране на по-добри резултатите, по този начин и към възстановяване на просветителната среда за децата, проучват още от Института за пазарна стопанска система.

Най-много общини с едно учебно заведение има в София област, както и в северозападна България. Близостта до София дава опция на фамилиите с дребни деца да се местят в столицата в търсене на по-добро обучение, а в Северозапада демографската рецесия е най-сериозна. Статистиката включва и броят на предпазените учебни заведения. За Варна има едно такова. Механизмът на предпазените учебни заведения подсигурява, че едно учебно заведение няма да бъде закрито, в случай че наоколо до него няма друго, предоставящото същата услуга. Това значи, че общините, в които има едно, само че предпазено, учебно заведение, са ненапълно защитени от закриване.

Ако демографската наклонност не се обърне, скоро в България евентуално ще има общини без нито едно учебно заведение. Кои са най-застрашени? По оценка на Института за пазарна стопанска система това са общините Ново село, Сухиндол и Алфатар. В тях има единствено по едно учебно заведение, то не е предпазено и в него учат по-малко от 100 възпитаници. Училищата в Сухиндол (90 ученика) и Ново село (63 ученика) са междинни, като през последната образователна година в тях са приключили приблизително обучение общо 11 възпитаници. Училището в Алфатар е главно и в него се образоват 98 възпитаници. Бъдещето на тези учебни заведения е в риск, изключително в случай че общините нямат финансова опция да ги дофинансират. А като се има поради, че това са едни относително дребни като население общини – съгласно последното броене от 2021 година то е надлежно 2000 души в Сухиндол, 2278 души в Алфатар и 2375 души в Ново село, може да се допусне, че общината има лимитирани благоприятни условия да поддържа дълготрайно време значима обществена услуга със лични средства.

В идната категория са Брегово, Кула, Ветрино, Хитрино и Летница – още веднъж общини с едно незащитено учебно заведение, само че учениците в тях са сред 100 и 200. За тях ще е от основно значение по какъв начин ще се развива мрежата на учебните заведения в прилежащите общини и ще могат ли да притеглят възпитаници.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР