Варна. Десетки вярващи продължават да се стичат към храмовете в

...
Варна. Десетки вярващи продължават да се стичат към храмовете в
Коментари Харесай

Варна: Десетки граждани продължават да посещават храмовете в града, за да минат под плащаницата на Разпети петък

Варна. Десетки вярващи не престават да се стичат към храмовете в града и в късния следобяд, с цел да минат под плащаницата на Разпети петък, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Опашка от чакащи се извива и към този час пред храма „ Света Петка “. Стотици посетиха денем храма „ Св. Успение Богородично “ и останалите църкви. Очаква се в множеството храмове в 19.00 часа довечера да се отслужи Опело Христово. След Опелото се обикаля към храма с Плащаницата. Днес Православната черква отбелязва кръстната гибел на Иисус Христос.
Разпети петък е денят, в който Божият наследник е разпънат, с цел да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Днес стотици отиват на черква, с цел да минат под плащаницата, с която е било покрито тялото Христово, свалено от разпятието. Счита се, че на Разпети петък Иисус е претърпял безчет хули, тъга и неимоверни премеждия. Това е денят, в който го разпънали на кръст, принесен в жертва за греховете на цялото човечество. По това време станало слънчево затъмнение и земетресение.
В този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим. Църквата повелява през днешния ден да не се яде и пие вода. На Велики петък не се служи света Литургия, а се правят Царските часове. Вечерта в храма се напомнят и съпреживяват Христовите премеждия, гибелта му и погребението му.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР