Варна. Държавният глава Румен Радев се включи в честванията на

...
Варна. Държавният глава Румен Радев се включи в честванията на
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев се включи в честванията на 139 години от създаването на Военноморските сили на България

Варна. Държавният глава Румен Радев се включи в честванията на 139-ата годишнина от основаването на Военноморските сили на България. Президентът участва на тържествената гала по награждаването на випускниците от Висшето военноморско учебно заведение „ Никола Йонков Вапцаров “ и връчи дипломата и пагоните на първенеца на „ Випуск2018г. “. Той съобщи, че да си български офицер не е просто специалност, а предопределение и дълг към отечеството. Радев пожела да бъдат горди наследници на славното дело на нашите предшественици, които са дали живота си за свободата и независимостта на България. Държавният глава съобщи, че с годините морската Алма матер се е утвърдила като влиятелен център за подготовка на офицерски фрагменти за Военноморските ни сили, както и за фрагменти за гражданското мореплаване и морската промишленост. „ Днес най-старото техническо образователно заведение в България може да се гордее със своите богати университетски обичаи и високи достижения, резултат от професионализъм и подготвеност, от непримиримост и безрезервност на управлението и преподавателите на Висшето военноморско учебно заведение “, добави Румен Радев.
Президентът изрази своето почитание към персоналния състав на учебното заведение за силата и ентусиазма, с които са приели значимата родолюбива задача да построяват и възпитават почтени българи, същински водачи и експерти, да пазят и развиват нашите морски обичаи и дух и да усъвършенстват непрестанно формите и методите на образование, както и материалната база, издигайки ги до водещите международни стандарти.
По думите на президента смисъла на района на Черно море, в който постоянно се преплитат конфронтиращи се геополитически и стопански ползи, нараства непрестанно, както и условията към военния флот, който би трябвало да отстоява нашия морски суверенитет, ползите, традициите и самочувствието ни на морска нация.
„ Бъдещите нови триумфи и победи са пред вас, само че ще имате и доста бурни дни и провокации, в които романтиката във вашата красива специалност ще отстъпва на назад във времето. Очакванията към вас са огромни, тъй като вие ще би трябвало да решавате задания в комплицирана конюнктура със остаряла техника в изискванията на изострен недостиг на материални запаси “, уточни Румен Радев пред випускниците от Висшето военноморско учебно заведение „ Никола Йонков Вапцаров “.
Държавният глава съобщи пред курсантите, че на тяхното потомство се пада една от най-важните задачи – да вкарат, да внедрят и да разпрострат цялостните благоприятни условия на новата техника, която нашите военноморски сили заслужават и която би трябвало да постъпи на въоръжение в най-скоро време. „ Носете пагоните, които през днешния ден получихте, с достолепие и чест. Всичко друго могат да ви лишават, само че вашата офицерска чест и достолепие можете единствено само вие да предадете “, сподели още в словото си на церемонията президентът.
Румен Радев беседва с курсантите на висшето учебно заведение на борда на Фрегатата „ Дръзки “, от където следи демонстрации на детайли от интервенция по морска сигурност, изпълнявани от персоналния състав на българските Военноморски сили.
По-късно денем във Варна президентът откри паметна плоча в символ на благодарност към българските моряци.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР