Варна. Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета в

...
Варна. Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета в
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова: Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета в село Тутраканци

Варна. Държавата би трябвало да обезщети притежателите на евтаназирани свине в село Тутраканци. Това сподели омбудсманът Мая Манолова по време на среща с поданици на обитаемото място, чиито животни са били убити поради заплахата от разпространяване на вируса на африканска чума, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Тя беседва със наранени стопани в Областната администрация във Варна. На срещата стана ясно, че през 31 август и 1 септември в селото са умъртвени общо 90 свине в частни дворове. Приблизителната сума, нужна за компенсациите, възлиза на 30 000 лв..
„ Хората са изцяло прави, тъй като в границите на превантивните ограничения са им били избити животните поради битката с африканската чума, а в този момент страната отхвърля да ги обезщети “, разяснява Мая Манолова. Общественият бранител добави, че през днешния ден е разговаряла с министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и с шефа на Българската организация по сигурност на храните доктор Дамян Илиев. По телефона земеделският министър я е уверил, че дружно с специалисти могат да потърсят разновидности за разпределяне на компенсации на притежателите. „ Хората гледат свине, с цел да си изхранват фамилиите, с цел да посрещат празниците, такава е традицията в страната. Да, не ги записват, само че откакто животните са избити, би следвало хората да бъдат обезщетени “, добави омбудсманът Мая Манолова.
Кметът на село Тутраканци Росен Горанов уточни, че общо 90 свине, отглеждани в частни дворове в селото, са били умъртвени на 31 август и на 1 септември предходната година поради заплахата от африканска чума, а след това се е оказало, че нито едно от животните не е било инфектирано с заболяването. По думите му засегнатите стопани в обитаемото място са 23-ма. Никой от тях обаче не е записал публично животните си. Според кмета, откакто прасетата са били умъртвени за недопускане на вируса на африканската чума, от организацията по храните са дали обещание по 70 лв. обезщетение за всяко прасе, само че към днешна дата от държавната конструкция по този начин и не са спазили уговорката. Жителите на селото към момента нямат право и да отглеждат животни, така за Тутраканци към момента е в действие възбрана за това. Многократно стопаните са се интересували по кое време ще бъде вдигната възбраната, само че досега никой не им дава отговор, стана ясно още на срещата с омбудсмана. Ако и публичният бранител не успее да помогне за разрешаване на казуса, притежателите са подготвени да внесат групов иск и да съдят за пропуснати изгоди Българската организация по сигурност на храните.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР