Вариантът за търсене на консенсус в този преходен период -

...
Вариантът за търсене на консенсус в този преходен период -
Коментари Харесай

Желязков: Най-важното е да има парламент, защото без него не може нищо да се случи

" Вариантът за търсене на консенсус в този временен интервал - от изборите до връчването на първия мандат, оставя по-скоро опцията за предложение на кабинет, излъчен от ГЕРБ, в сравнение с да се търси - на този стадий с първия мандат, кабинет с по-широко единодушие. Червените линии, които се обрисуваха, не дават опция за болшинство, което да подсигурява устойчиво ръководство на държавно управление, което да обгръща по-широк кръг от парламентарно показани политически субекти ", това сподели пред БНР Росен Желязков от ГЕРБ, зам.-председател на Народното събрание.

И уточни, че в границите на една седмица ГЕРБ ще създадат това, което политическата логичност повелява - диалози още веднъж, и то с всички парламентарно показани партии, " тъй като политиката е умеене на опциите и това минава през разговори, а не през отричане и червени линии ".

" Ако кабинетът е на ГЕРБ, ГЕРБ има водач и то той би трябвало да е претендентът за министър председател. Ако кабинетът ще търси поддръжка за избрани политики с по-широко парламентарно доверие, тогава претендентът би трябвало да е човек, който да съумее да отстрани алените линии ".

Желязков добави, че има две значими тематики - понасяне на отговорност и водачество:

" Най-същественият детайл е не дали ще има постоянно държавно управление, кой ще е министър-председател и кои министри. Най-важното е да има парламент, тъй като без него не може нищо да се случи. Залогът е парламент, не държавно управление. Тази задача се взема решение с това политическите партии да преглътнат егото си и да погледнат рационално какъв е дневният ден на обществото. Това става с диалози, съвещания, унищожаване на червени разграничителни линии, с съгласие, че при постоянен кабинет Народното събрание ще продължи да работи... Не е значимо с кого, а защо ".

Според него от " Демократична България " към момента не могат да се еманципират от " Продължаваме промяната " във връзка с суверенност на взимане на решения:

" Но не считаме, че диалозите в посока устойчиво ръководство, което да има общ знаменател - евро-атлантическата ни принадлежност и разбирания, които демонстрираме по разнообразни значими гласувания, не може да се получи ".

Зам.-председателят на Народното събрание акцентира, че " гарантиране на честността на вота не е въпрос за метода на гласоподаване, а за метода, по който свободната воля би трябвало да се придвижи към изборния резултат ".

" От метода, по който беше извършен дебатът по Изборния кодекс, изгубиха всички ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР