Върху различни екологични проекти работят в българските общини - за

...
Върху различни екологични проекти работят в българските общини - за
Коментари Харесай

Общински екопроекти се финансират от европейски програми

Върху разнообразни екологични планове работят в българските общини - за модернизиране на градския траспорт, или за възстановяване на водоснабдяването, или за потребление на нови източници на градско осветяване и други. Някои от тях се финансират със средства от общинските бюджети, по други ще се употребява и поддръжката на европейски фондове.  

Община Бургас

и „ Бургасбус “ ЕООД си партнират за обезпечаването на новите транспортни средства по план „ Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас посредством рационализация на публичния превоз “. Транспортната компания е подписала контракт за доставка на нови 34 електрически рейса, от общо 56, на испанската марка Irizar. Те  ще обслужват линиите на градския превоз, оповестиха от общината. Според изискванията в съглашението те би трябвало да бъдат доставени в морския град след една година. Те са част от плана за възобновяване автопарка на превозвача.

Така Бургас ще има едни от най-модерните рейсове в градския си превоз. Компанията Irizar е работила в тясно съдействие с превозвача “БургасБус “ по този план, с цел да сътвори екологично транспортно средство с атрактивен дизайн. Компанията ще обезпечи и 44  зарядни устройства.

Предвидено е въздушните и климатични съоръжения в автобусния салон да са оборудвани със специфични противовирусни филтри, които ще защищават разпространяването на КОВИД-19 измежду пасажерите.

Използването на градски рейсове от този вид разрешава да се спестят обилни разноски за гориво, като в това време сензитивно се лимитира замърсяването на въздуха с въглеродни излъчвания.

" Бургасбус " има подписан и различен контракт за доставка на 10 електроавтобуса. Те са 18-метрови и също са произвеждане на испанската марка Irizar.   ......

В Община Пловдив

пък продължава работата по Водния цикъл, който се осъществя по Оперативна програма „ Околна среда “. След Великден стартира реконструкцията на пречиствателната станция на Града под тепетата, оповестиха от кметската администрация. 

Това е най-големият обект  тази година на територията на общината и е на стойност 70 млн. лева, отбелязва кметът Здравко Димитров. Той е част от  „ Интегрирания план за водите на град Пловдив – стадий I “, който се финансира със 115 млн. лева от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020″.

Община Пловдив  и ДЗЗД „ ДЕЙТА КОНСУЛТ “  подписаха към този момент контракт за оценка на сходството на капиталовите планове и практикуване на строителен контрол на обект „ Реконструкция, рационализация и доизграждане на ПСОВ Пловдив – инженеринг “. Стойността на контракта за контрол е 1 400 000 лева без Данък добавена стойност.

Основната цел, която ще бъде реализирана с рехабилитацията на ПСОВ, е да се понижи навлизането на нездравословни субстанции и биогенни детайли във водоприемника. 

През февруари 2020 година бе подписан и контракт сред Община Пловдив и ДЗЗД „ ПСОВ ПЛОВДИВ 2018 “ за  строителните действия по модернизацията на пречиствателната станция. В обединяването, което го извършва влизат,,ГБС ПЛОВДИВ “ АД,,,ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ “ АД и,,ЕКО-ПРОЕКТ 2000 “ ООД, с подизпълнител „ Кристална вода “ АД. Срокът за осъществяване е 730 календарни дни.

Кметът на

община Хасково

Станислав Дечев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков подписаха контракта за „ Рехабилитация и рационализация на система за улично осветяване “. Хасково ще получава безвъзмездно близо 810 хиляди лв. за създаване на икономично и съвременно улично осветяване в града и някои от прилежащите села, освен това без да се похарчи даже лев от локалния бюджет, оповестиха от общината.

От 107 общини, Хасково е измежду 20-те утвърдени за безплатно финансиране.  

Когато се осъществим този план общината ще пести 82% от силата за осветяване, което се равнява на 629.26 тона спестени излъчвания СО2/ годишно. Вече се приготвя планове, с които Хасково да кандидатства и по Плана за възобновяване и резистентност. През тази година по тази линия ще бъдат финансирани към 200 общински плана, заяви заместник-министър Жечо Станков.

Заедно с сътрудниците от норвежкия град Трондхайм, Хасково ще понижи енергийното ползване, тъй като уличното осветяване към този миг е един от огромните потребители на сила в общината. Предстои да се изградят съоръжения за произвеждане на електрическа сила за лични потребности от възобновими източници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР