Върховният съд в Непал обяви за невалиден рекорда за скоростно

...
Върховният съд в Непал обяви за невалиден рекорда за скоростно
Коментари Харесай

Рекордът за скоростно изкачване на Еверест беше отменен след 13 години

Върховният съд в Непал разгласи за недействителен върха за скоростно нанагорнище на Еверест. Той беше подложен от непалеца Пемба Джордже през 2004 година Причината за анулацията му е липса на доказателства за реализирането му.

Джордже твърдеше, че на 21 май се е изкачил от базовия лагер (около 5300 м) до най-високия връх в света (8848 м) за 8 часа и 10 минути. Новото публично най-бързо нанагорнище на Еверест е 10 часа и 56 минути на различен непалец - Лакпа Гелу.

Решението на съда в Непал поставя завършек на 14-годишната борба за върха сред Дордже и Гелу. Още от началото на века двамата шерпи си насочат взаимни обвинявания за истинността на изкачванията им на Еверест.



Надпреварата стартира с върха на Дордже от 22 май 2003 година, когато изкачва върха по южния скат за 12 часа и 45 минути. Три дни по-късно Гелу усъвършенства достижението и записва време 10 минути и 56 минути. Резултатът му е доказан от различен катерач, който е бил дружно с него по пътя към върха.

Година по-късно Дордже афишира, че е изкачил върха за невероятните 8 часа и 10 минути. Мнозина специалисти в алпинизма се усъмнили в действителността на опита заради неналичието на доказателства.

В допълнение Дордже е бил самичък при изкачването при неприятни метеорологични условия. Това е предиздвикало Гелу да подаде иск в съда в Непал през 2013 година, който да ревизира истинността на този връх.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР