Върховният съд на Оклахома ще разгледа обжалването на Tulsa Race Massacre

...
Върховният съд на Оклахома ще разгледа жалба, оспорваща отхвърлянето на
Коментари Харесай

Върховният съд на Оклахома ще разгледа жалба, оспорваща отхвърлянето на дело, което иска репарации за последните трима известни оцелели от клането в Тълса Рейс през 1921 г., според съдебните документи.

Графикът за това кога Върховният съд на Оклахома ще разгледа жалбата е неизвестен, но адвокатът на ищците каза пред CNN, че и правният екип, и клиентите му са „възторжени“ от решението на съда, което според тях е „изключително рядко“ в гражданско дело .

„Ако това наистина е нация на закони и държава, основана на закона, тогава моите клиенти, последните известни оцелели от клането … трябва да могат да се обърнат към съда и съдът да определи какво се е случило“, адвокат Дамарио Соломон - каза Симънс пред CNN.

Говорител на град Тулса, Карсън Колвин, каза пред CNN: „Градът не коментира висящи съдебни спорове“.

По-рано този месец ищците подадоха жалба, след като по-нисък щатски съд отхвърли делото им през юли.

Решението на Върховния съд на щата възобновява делото, в което Леси Бенингфийлд Рандъл, 108 г., Виола Флетчър, 109 г., и нейният брат Хюз Ван Елис, 102 г., поискаха обезщетение от град Тълса за трудностите, които семействата им претърпяха. Тримата са живели в квартал Грийнууд в Тулса, когато е бил изгорен до основи по време на клането.

Кварталът Грийнууд се вижда в руини след преминаване на тълпа по време на масовото клане в Тълса, Оклахома, на 1 юни 1921 г. Кварталът Грийнууд се вижда в руини след преминаване на тълпа по време на състезателното клане в Тулса, Оклахома, на 1 юни 1921 г. Американският национален червен кръст/Библиотека на Конгреса/Ройтерс

В първоначалния си иск ищците поискаха облекчение от щетите, нанесени по време на клането, което те нарекоха „безпокойство на обществото“. Те също се стремяха да „възстановят неоснователното обогатяване“, което други са спечелили от „експлоатацията на клането“, се казва в съдебните документи.

Съдия Каролайн Уол отхвърли делото с предразсъдъци, след като градът заяви, че не трябва да носи отговорност за щетите. Градът твърди, че „обикновената връзка с историческо събитие не дава на човек неограничени права да търси обезщетение от който и да е проект, по какъвто и да е начин свързан с това историческо събитие“.

В жалбата си ищците поискаха от Върховния съд на Оклахома да им предостави „възможността – преди да умрат и няма други оцелели от клането – да застанат на позицията, да положат клетва и да кажат на съда в Оклахома какво им се е случило, техните семейства и тяхната общност.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР