Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че противоречивият правителствен план

...
Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че противоречивият правителствен план
Коментари Харесай

Какъв е „незаконният“ имиграционен план на Обединеното кралство в Руанда?

Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че спореният държавен проект за изпращане на търсещи леговище в Руанда е „ противозаконен “ в огромен удар за премиера Риши Сунак и неговото държавно управление твърда имиграционна политика.

Англия подписа съглашение с Руанда предишния април, според което някои мигранти, които идват в Обединеното кралство през Ламанша с лодки, трябваше да бъдат изпратени в източноафриканската страна, където ще бъдат обработени молбите им за леговище.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Уволненият министър на Обединеното кралство Суела Брейвърман: Ето какво би трябвало да знаете В удар на Сунак съдът на Обединеното кралство постановява проекта за депортиране в Руанда за противозаконен Защо Дейвид Камерън се върна на първа линия в политиката в Обединеното кралство? завършек на списъка

Решението поддържа решение на Лондонския апелативен съд от 29 юни, че политиката е противозаконна според Закона за правата на индивида на Англия, който включва Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ) в английското законодателство. Първият полет за депортиране до Руанда беше блокиран от предписание в последния миг от Европейски съд по правата на човека на 14 юни.

Решението идва ден откакто Сунак уволни министъра на вътрешните работи Суела Браверман, която ревниво поддържа закъсалия проект за Руанда. В писмо, оповестено в сряда, Брейвърман подлага на критика Сунак за оправянето му със случая. Тя прикани Обединеното кралство да напусне Европейски съд по правата на човека, в случай че проектът за Руанда бъде блокиран.

Ето какво би трябвало да знаете за решението и дебата към него:

Какво постанови Върховният съд на Обединеното кралство по отношение на проекта за Руанда?

Съдът стигна до заключението, че Обединеното кралство е страна по разнообразни конвенции, в това число конвенцията за бежанците, която би диктувала, че проектът за Руанда е противозаконен, заради капацитета за нарушение на правата на индивида в Руанда или родните страни на бежанците.

„ Има съществени учредения да се счита, че търсещите леговище ще бъдат изправени пред действителен риск от малтретиране заради връщане в страната им на генезис, в случай че бъдат отведени в Руанда “, пишат съдиите в присъдата.

Конвенцията на Организация на обединените нации за бежанците се опълчва на връщането – връщането на бежанци в страни, където може да са в заплаха.

Съдът сподели, че Руанда не е безвредна за бежанците и че хората могат да бъдат изпращани единствено в страни, които следват правилото за неотблъскване. Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците показа доказателства, че Руанда е нарушила правилото в договорка с Израел.

В решението обаче се удостоверява, че Руанда е сключила съглашението с Обединеното кралство добросъвестно и е дала гаранции за отбрана на изпратените в страната.

Председателят на Върховния съд Робърт Рийд сподели, че решението не би трябвало да се преглежда като политическа позиция и се основава напълно на законодателството на Обединеното кралство, заради правила като Европейска конвенция за правата на човека.

Обединеното кралство беше първата нация, утвърдила Европейска конвенция за правата на човека през март 1951 година, две години преди тя да влезе в действие, с цел да подсигурява, че държавните управления пазят човешките права и сигурността.

През 1998 година Законът за правата на индивида на Обединеното кралство също закрепи Европейска конвенция за правата на човека в закон, давайки опция на британските съдилища да ползват правата, обезпечени от конвенцията.

Присъдата евентуално ще провокира остри реакции от някои от водачите на ръководещата Консервативна партия.

Какъв е проектът за Руанда?

Планът за Руанда беше разгласен през април 2022 година от тогавашния министър-председател Борис Джонсън, с цел да разубеди търсещите леговище да пътуват до Обединеното кралство на към 32 км (20 км) през Ламанша с „ рискови “ способи като надуваеми лодки.

Съгласно схемата тези, които са пристигнали във Англия без документи от 1 януари 2022 година, ще бъдат депортирани в Руанда, на към 6400 км (4000 мили), където ще бъдат оценени техните искове. Изпращането на всеки търсещ леговище там би коствало приблизително 169 000 паунда (210 208 долара), сподели държавното управление на Обединеното кралство.

Схемата беше изправена пред правни провокации, откогато беше оповестена.

Със стягането на контрола върху бежанците, новият Закон за незаконната миграция, признат през юли, докара до това, че молбите за леговище на всеки, който идва с дребна лодка, ще бъдат оповестени за неприемливи и ще бъде дисквалифициран от потребление на актуалните закони за робството, с цел да оспори решенията на държавното управление за отстраняването им в съдилищата.

Законът също по този начин дава право на министрите да подценяват разпорежданията на Европейска конвенция за правата на човека. Повечето разпореждания на закона обаче не са приложени до момента.

Защо Сунак следва твърдата миграционна политика?

Сунак и неговата Консервативна партия прокараха водещата политика за имиграцията, наблягайки възходящия брой хора, идващи във Англия с лодки. Но тази година 27 000 души са пристигнали на дребни лодки спрямо 45 775 души предходната година.

Понастоящем Англия харчи над 3 милиарда лири (приблизително 4 милиарда долара) годишно за ръководство на молбите за леговище. Голяма част от тези разноски се изразходват за настаняване на мигранти, до момента в който техните искове се обработват.

„ Спирането на лодките “ беше едно от петте най-големи обещания на Сунак, откакто той стана министър-председател през октомври предходната година.

Според държавни данни през август насъбраните молби за леговище, чакащи в началото решение, са достигнали връх от над 134 000, или 175 457 след включването на подвластни лица. Сунак беше заречен през декември 2022 година да почисти това до края на годината.

Какви са реакциите на правосъдната присъда?

Решението беше приветствано от политици и групи на гражданското общество, до момента в който Сунак даде обещание да продължи напъните си за справяне с бежанците. Законово Обединеното кралство няма да има право да продължи с проекта.

В изказване Сунак изрази разочарованието си, като добави, че държавното управление ще обмисли идващите стъпки.

„ Това не беше резултатът, който искахме, само че прекарахме последните няколко месеца в обмисляне на всички евентуалности и оставаме изцяло ангажирани със прекъсването на лодките “, сподели той.

Някои водачи на консерваторите приканиха за по-агресивна имиграционна политика, до момента в който други споделиха, че би трябвало да се огледа по-нов метод.

Групите за отбрана на човешките права обаче отхвърлят разказите, че сходни ограничения са жизнеспособно решение.

Стив Смит, основен изпълнителен шеф на благотворителната организация за бежанци Care4Calais и просител по делото, сподели, че решението е „ победа за човечеството “.

„ Тази мръсна договорка с пари за хора постоянно е била жестока и неморална, само че най-важното е, че е противозаконна “, разгласява той на X.

Amnesty International UK изиска от държавното управление в този момент да се откаже от проекта за Руанда и да анулира Закона за незаконната миграция.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР