Върховният съд на Европейския съюз реши в четвъртък, че начинът

...
Върховният съд на Европейския съюз реши в четвъртък, че начинът
Коментари Харесай

ЕК се оплаква и Съдът на ЕС наказва Полша за съдебната реформа - нарушава правото на ЕС

Върховният съд на Европейския съюз реши в четвъртък, че методът на Полша да дисциплинира висши съдии е в несъгласие с правото на Европейски Съюз , което в допълнение изостря връзките сред блока и неговата все по-непокорна страна членка, оповестява АП.

Това е последното събитие в шестгодишния спор и второто огромно решение от седмица насам, откакто полски съд съобщи, че краткотрайните заповеди, издадени от висшия съд на Европейски Съюз във връзка с националната правосъдна система и конституцията, не са обвързващи .

През последните години полското дясно държавно управление все по-често жигосва дейностите на Европейски Съюз против решенията му по отношение на правосъдната власт като политически стимулирани и от години упорства да се отърси от насоките и надзорната роля на правосъдната система на Европейски Съюз.

Базираният в Люксембург Европейски съд съобщи в изказване обаче, че " дисциплинарният режим за съдиите в Полша не е съчетаем със законодателството на Европейски Съюз ".

Ръководителят на парламентарната комисия по правораздаване в Полша Марек Аст неотложно подлага на критика решението . " Първо, организацията на правосъдната система е само в компетентността на държавите-членки на Европейски Съюз. На второ място, стандартите, които Съдът на Европейски Съюз черпи от договорите за Европейски Съюз, не са в сходство с конституцията на Полша ".

Решението пристигна, откакто изпълнителната комисия на Европейски Съюз се оплака пред съда, че Полша се отхвърля от съществени правила на правовата страна , които са в основата на контракта за Европейски Съюз. В обсъждания случай той смята, че независимостта и безпристрастността на Висшата дисциплинарна камара на Полша не могат да бъдат обезпечени, което би могло да засегне съществени решения, даже от висшия съд.

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " твърди, че основаването през 2017 година на Дисциплинарна камара, която има пълномощието да санкционира съдиите, е част от промяната на неефективна система, осеяна с корупция. Критиците виждат това като предлог за вдишване на надзор над съдилищата в страната.

Много съдии и юристи настояват, че камарата се употребява за оказване на напън върху съдиите да издават решения, които благоприятстват ръководещите управляващи. Към днешна дата, до момента в който ръководещата партия се пробва да упражни надзор над висшите съдилища и основните правосъдни органи, доста съдии от по-нисши съдилища не престават да утвърждават своята самостоятелност. Някои са издали решения против държавни чиновници или ползи.

Камарата се състои от съдии, определени от Националния съвет на правосъдната власт, орган, чиито лични членове се избират от Народното събрание , където " Право и правдивост " имат болшинство.

" Съдът на Европейски Съюз почете всички недоволства на Комисията и откри, че Полша не е изпълнила отговорностите си , произлизащи от правото на Европейски Съюз ", се споделя в изказването на съда на Европейски Съюз.

Той сподели многочислени дефекти в полската система , с които съобщи, че съдиите могат да станат жертва на политически надзор и напън за въздействие върху решенията.

В него се споделя, че висшата дисциплинарна камара " не дава всички гаранции за безпристрастност и самостоятелност и по-специално не е предпазена от директното или косвеното въздействие на полския законодателен и изпълнителен орган ".

В него се споделя и че полската система " може да подкопае независимостта на съответните съдилища " и приканва полските управляващи да " подхващат нужните ограничения за поправяне на обстановката ".

Ако държавното управление откаже, може да сътвори огромен политически конфликт сред Варшава и Брюксел .
 Съд на Европейски Съюз: Новите правосъдни правила на Полша са в прорез с правото на Европейски Съюз
Съд на Европейски Съюз: Новите правосъдни правила на Полша са в прорез с правото на Европейски Съюз

Полското държавно управление би трябвало да приключи тези разпореждания и да съблюдава правилата на правосъдната независимост
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР