Върховният съд на Алабама постанови, че замразените ембриони ще се

...
Върховният съд на Алабама постанови, че замразените ембриони ще се
Коментари Харесай

Съдът в Алабама приравни замразените ембриони и децата

Върховният съд на Алабама постанови, че замразените ембриони ще се смятат за неродени деца. Решението е издадено след заведени каузи при случаи на непозволено заличаване на ембриони. Съдиите се позоваха на закон от 1872 година, съгласно който родителите могат да заведат правосъдно дело при гибел на неродено дете без значение от стадия на неговото развиване.
Приравняването на ембрион към дете е научно голословно, а клиничните последствия от сходно правно решение, са големи. Несъмнено ще имат непредвидими последствия, в това число ограничение на правата на лекарите да се грижат за пациенти с неплодородие. Много от тях разчитат на ин витро, с цел да могат да основат свои фамилии.
Д-р Дженифър Кавас, медицински шеф на репродуктивен център

Лечението на безплодието включва оплождане на яйцеклетка в лабораторни условия. Няколко дни по-късно за ин витро процедурата се взимат един или няколко ембриона. Останалите могат да бъдат замразени и съхранени. След време те могат да бъдат употребявани при други двойки с репродуктивни проблеми.

Решението породи опасения за методите, по които ще се прави ин витро оплождането на територията на Алабама.

26-годишната Габи Гойдел взема решение да се подложи на ин витро процедура след три спонтанни аборта.

„ Беше доста ужасно. Получихме зелена светлина в същия ден, в който беше взето решението. Не мога да виждам на ембрионите като на деца. Те имат капацитета да станат деца и крият доста благоприятни условия. Но съгласно мен те са единствено това – благоприятни условия “, споделя Габи Гойдел, пациентка с репродуктивни проблеми.

Лекарите в Съединените щати са разтревожени от възможни сходни решения и в други щати, както и от вероятните последствия. Новото законодателство може също по този начин да усили доста цената на ин витро процедурата за доста фамилии.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР