Върховният комисар на ООН за правата на човека поиска независимо

...
Върховният комисар на ООН за правата на човека поиска независимо
Коментари Харесай

ООН обърна поглед към Чили

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида изиска без значение следствие на гибелта на най-малко 11 души по време на митингите в Чили, съобщи БГНЕС, базирайки се на Deutsche Welle.
Точният брой на починалите не е явен, като може и да са 13. Ранените са най-малко 44-ма.
Бившият чилийски президент Мишел Бачалет изиска гибелта на стачкуващите да бъде разследвана, откакто се появиха подозрения за несъразмерна приложимост на мощ против тях от страна на полицията и армията.
Откакто започнаха митингите, повече от 1900 души са били задържани. В редица градове на Чили беше оповестено изключително състояние, а в понеделник за трета поредна нощ имаше полицейски час.
Протестите започнаха студенти, недоволни от оповестеното покачване на цената на билета за метрото еквивалента на едвам 2 евроцента. Впоследствие демонстрациите прераснаха в вълнения, в които вземат участие хиляди недоволни от цената на живота в Чили и увеличаващото се неравноправие сред небогати и богати.
Две самолетни компании анулираха полети до Сантяго, което засегна над 1400 души. Училищата останаха затворени в понеделник, което накара стотици хиляди родители в големия град да търсят решение къде да оставят децата, до момента в който са на работа.
Президентът Себастиан Пинера отбрани решението си да разгласи изключително състояние и да вкара хиляди бойци в Сантяго. " Ние сме във война с мощен, безсърдечен зложелател, който не почита никой и нищо. Ще употребяват принуждение без ограничавания ", сподели Пинера от генералния щаб на армията.
Въпреки че Пинера разгласи анулация на решението за повишение на цената на билета и нови ограничения за битка с неравенството в обществото, митингите не стопират.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР