Върховният касационен съд (ВКС) отложи заседанието по делото срещу Кристиан

...
Върховният касационен съд (ВКС) отложи заседанието по делото срещу Кристиан
Коментари Харесай

3 години след смъртта на Милен Цветков, съдът отложи делото за катастрофата

Върховният касационен съд (ВКС) отсрочи съвещанието по делото против Кристиан Николов, който преди 3 години аргументи в злополука гибелта на журналиста и ефирен водещ Милен Цветков. Причината е, че подсъдимият Николов е болен от Covid-19 и е подложен под карантина, поради което не може да се яви на съвещанието по делото. Неговото наличие не е наложително, само че той е декларирал, че желае персонално да упражни правото си на отбрана. Процесът ще бъде гледан на последната трета инстанция на 21 юни.

Тежката злополука, при която почина Милен Цветков, в София. Според прокуратурата закононарушението е осъществено с предумисъл, защото освен че е седнал зад кормилото на аудито след приложимост на опиати, само че и не е спазвал разпоредбите за придвижване и е карал със скорост, доста по-висока от позволената - 99 км/ч, преди удара при ограничаване в сектора 50 км/ч. Няма спирачен път и е минал на червен сигнал на светофара при спрял пред него автомобил.

Две правосъдни инстанции - и Софийският апелативен съд за Кристиан Николов, само че не одобриха за потвърдено обвиняването за възможен предумисъл. До момента и двете инстанции му постановиха и възбрана да кара за 10 години и да постановиха да заплати 40 000 лв. разходи по делото.

 Обвиненият за гибелта на Милен Цветков: Съболезнования на околните, знам какво ме чака Обвиненият за гибелта на Милен Цветков: Съболезнования на околните, знам какво ме чака

Прокуратурата и частните обвинители - околните на Милен Цветков обаче желаят Николов да бъде приет за отговорен по обвиняването, че e предизвикал гибелта на журналиста при възможен предумисъл, а не при несъобразителност. По това обвиняване Наказателният кодекс планува най-малко 15 години затвор, а най-тежкото наказване е пожизнен затвор.

" От самото начало, дружно с държавното обвиняване, ние твърдим, че закононарушението е осъществено при форма на виновността " възможен предумисъл ". Ако Върховен касационен съд одобри нашата теза, би трябвало да върне делото минимум на Апелативния съд ", изясни пред Българска национална телевизия юристът на околните на Цветков - Менко Менков.

 Експерти: Николов карал с 99 км/ч преди удара в автомобила на Милен Цветков Експерти: Николов карал с 99 км/ч преди удара в автомобила на Милен Цветков

" На първата инстанция в Градския съд са осъществени нарушавания на процесуалните права и считаме, че на втората инстанция при разглеждане на делото от различен състав може да реши делото в тази посока. Това е сновният спор сред страните по делото ", добави още Менков пред националната телевизия.

Върховен касационен съд може или да удостовери присъдата, наложена от две правосъдни инстанции, или да я анулира и да върне делото за ново разглеждане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР