Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда на бившия кмет на

...
Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда на бившия кмет на
Коментари Харесай

Бившият кмет на Петрич Вельо Илиев е окончателно оправдан за престъпления по служба

Върховният касационен съд удостовери оправдателната присъда на някогашния кмет на Петрич Вельо Илиев, който бе упрекнат за закононарушения по работа по отношение на процедури за медикаменти за ветераните.

Решението не предстои на обжалване.

Делото пред Върховен касационен съд е формирано по касационен митинг. Още на първа инстанция от Окръжен съд-Благоевград Вельо Илиев е оневинен по обвиняването, че в интервала от 01.01.2007 година до 19.10.2011 година като кмет на Община Петрич не извършил служебните си отговорности, като не провел в интервала 2007 - 2011 година процедури за публични поръчки за доставка на медикаменти на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите. По този метод набавил за общинското сдружение " Фарма Петра " ЕАД полза в размер на 1 110 888,39 лева и от това са настъпили обилни нездравословни последствия в размер на 1 284 953 лв., сочи обвиняването.

Младен Пильоков като основен счетоводител в общината обаче е приет за отговорен в осъществяване на закононарушение по член 219, алинея 1, прочие 2 и 4 вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс и са му наложени условна присъда и " санкция " от 3000 лв..

На втора инстанция САС е удостоверил присъдата в оправдателната ѝ част, само че анулира неоправдателната, като Пильоков е приет за невиновен в интервала от 20.04.2006 година до 19.10.2011 година да е пропуснал да постави задоволително грижи за ръководството и запазването на повереното му имущество, като съставил платежни нареждания и разходни ордери за погашение на суми по фактури на " Фарма Петра ", без да изиска списък на рецептите, да извърши инспекция по отношение на сходството сред цената на рецептите и тази във фактурите и да извърши инспекция за съществуването на оригинали на рецептите, от което е последвала забележителна вреда на стойност 1 284 953 лв..

Върховните съдии установяват, че откакто е изяснил изчерпателно и тъкмо фактическата конюнктура, Апелативният съд е приложил вярно материалния закон. Всеки от подсъдимите е приет за невиновен и оневинен не тъй като не са открити претендираните в митинга условия, а тъй като те не изпълват състава на съответното закононарушение.
 Прокуратурата упрекна някогашния кмет на Петрич
Прокуратурата упрекна някогашния кмет на Петрич

Облагодетелствал компания за доставка на медикаменти

Подсъдимият Пильоков е приет за невиновен заради неналичието на два детайла от обективния състав на закононарушението занемареност. Мотивите за неналичието на съставомерен резултат се споделят от касационната инстанция и това е задоволително съображение за оправдателна присъда. Изводът за липса на настъпила " забележителна вреда " е изцяло верен. Престъплението по член 219 от Наказателен кодекс е типично резултатно закононарушение и откакто общината не е претърпяла вреди от незадоволителните грижи на подсъдимия за повереното му имущество, действието е несъставомерно. Прокуратурата категорично е декларирала, в това число и в митинга пред Върховен касационен съд, че сумата 1 284 953 лева, която е удържана от полагащата се дотация за общината, съставлява вредата, посочена от обвиняването като детайл от състава на закононарушението по член 219 от Наказателен кодекс. Предметът на доказване, затова, включва събитието, че дотация в посочения размер е спряна от министъра на финансите, а не че изплатените на " Фарма Петра " ЕАД суми са по-големи от действително дължимите. Последното не е въззведено от обвиняването и като факт, важен за причинната връзка сред държанието на подсъдимия и вредата. В решението на Върховен касационен съд се споделя, че методът на образуване на вредата съставлява значително събитие и е отвън пълномощията на съда да постанови неоправдателна присъда въз основа на обстоятелства, разнообразни от възведените с обвиняването. При закононарушенията по член 219, алинея 1 от Наказателен кодекс причинната връзка би трябвало да е директна, а в съответния случай е опосредена от решението на министъра на финансите. Преценката на министъра да удържи сумата прекъсва причинно-следствения развой сред позволеното от основния счетоводител нарушаване по отношение на документирането на активността и спрените дотации.

Основанията за оправдаване на подсъдимия Илиев също са от правно, а не от фактическо естество и се споделят от касационната инстанция. Съдът е приел, че от справедлива страна не е осъществено изпълнителното действие, изразяващо се в нарушаване на служебните отговорности, защото кметът не е имал обвързване да организира социална поръчка. От субективна страна за съставомерността на действието са нужни директен предумисъл и специфична цел, а преценката на въззивната инстанция е, че откритите обстоятелства не ги потвърждават. Вельо Илиев не е имал претекст да облагодетелства финансово " Фарма Петра " ЕАД. Дори обогатяването в тази ситуация не е открито, тъй като облагодетелстването по смисъла на член 282, алинея 1 от Наказателен кодекс следва да е незаконно, а в обвинителния акт отсъства изказване, че сумите, заплатени на " Фарма Петра " ЕАД, са недължими.

Според правосъдния състав на Върховен касационен съд по безпротиворечив метод е изяснено, че за осъществяване на Hapeдбa № 17/2000 година за изискванията и реда за разпределяне на лекарствени артикули на ветераните от войните и на Hapeдба № 1/2007 година за реда за приемане и възнаграждение на лекарствени артикули на военноинвалидите и военнопострадалите през 2007 година Община Петрич сключила два контракта с " Фарма Петра " с едногодишен период на деяние и след приключването му не са продължавани. Не е провеждана социална поръчка. Съгласно наредбите правоимащите лица могат да получат медикаменти гратис или против отчасти възнаграждение единствено от аптеки, сключили контракт с общината. За такива медикаменти от 20.04.2006 година до 19.10.2011 година общината изплатила 1 119 194,07 лева, от тях 1 110 888,39 лева на " Фарма Петра ", останалите са на правоимащи лица. Според нормативните условия заплащанията следвало да са за действително направени разноски, удостоверени писмено. Общината получавала дотации въз основа на тримесечни информации за изразходваните суми. Била осъществена ревизия от Агенцията за държавна финансова ревизия, завършила с отчет за голям брой нарушавания. Освен неналичието на документална аргументация за разноските, като нарушаване е посочено непровеждането на процедури за публични поръчки и неналичието на контракти. Въз основа на отчета са удържани средства от полагащата се за интервала от м. ноември 2011 година до м. юни 2012 година дотация.

Съдът е ревизирал достоверността на информацията в отчета, като е назначил експертизи. Техните изводи са признати и кредитирани и също са в смисъл, че Младен Пильоков е нареждал заплащания към " Фарма Петра " за възобновяване на разноски, които не са удостоверени писмено по наставления в наредбите метод. Изплатените суми подхождат на стойностите по издадените от " Фарма Петра " фактури, само че в доста от случаите те са за медикаменти, изписани с нередовни предписания.

Във въззивното решение е изработен извод, че е обективно невероятно да бъде осъществена параленост на цената по фактурите със цената по рецептите заради неналичието на описи и съхранението на рецептите в насипно положение, както и поради миналия интервал от време.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР