Върховният касационен съд потвърди окончателно, че собствениците, разрушили красивия тютюнев

...
Върховният касационен съд потвърди окончателно, че собствениците, разрушили красивия тютюнев
Коментари Харесай

ВКС с оправдателни присъди за разрушения Тютюнев град в Пловдив

Върховният касационен съд удостовери дефинитивно, че притежателите, разрушили красивия тютюнев склад на ул. „ Одрин” 8, са почтени като чиста планинска вода. След правосъдната сага, траяла шест години, решението не предстои на обжалване. В изгода на притежателите преди този момент се бяха произнесли и пловдивските магистрати.

Старинните здания до автогара " Юг " бяха съборени на половина през 2016 година, а разрушаването – спряно с жива верига от локалните интелектуалци. След инспекцията на Инспектората на Министерството на културата специалистите упрекнаха община Пловдив, че нелегално е разрешила събарянето, защото тютюневият склад е монумент на културата и попада в охраняемата със закон културно-историческа зона Филипопол – Тримонциум – Пловдив.
свързани новини10464на 13.06.2019
Срещу основния проектант Румен Русев беше повдигнато обвиняване за непозволено издадения документ. Впоследствие той беше оневинен, само че тежко се разболя и умря. Най-голямата тайнственост в тази сага е, че имаше два безусловно идентични документа, издадени от НИНКН, само че с радикално друг смисъл. Единия гласеше, че складът на ул. „ Одрин” 8 е монумент на културата, в другия, входиран в община Пловдив, се твърдеше, че постройката няма статут на културна недвижима благосъстоятелност. Така и не стана ясно кой или коя инстанция е фалшифицирала един от двата документа.

Собствениците имат намерение да влагат, като реставрират част от руините. Сградата с лице на ул. „ Одрин” съвсем напълно е унищожена, само че най-красивата, откъм автогара – Юг, е в относително непокътнато положение и ще бъде възобновена.

Община Пловдив е издала заповед на притежателите да укрепят постройките. Инвеститорите към този момент нямат спънки да изпълнят предписанията и да надстрояват съгласно одобрените правила. Откакто гръмна този скандал, ул. „ Одрин” е затворена за прекосяване, което пречи на придвижването в квартала, обобщава информацията " Марица ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР