Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен

...
Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен
Коментари Харесай

Трима с условни присъди за смъртта на 28-годишен скиор в Чеп...

Върховният касационен съд остави в действие решение на Пловдивския апелативен съд, с което са доказани условните присъди на трима, приети за отговорни за гибелта на 28-годишен скиор на ски писта Мечи чал край Чепеларе. Магистратите се стимулират, че Апелативният съд е положил нужните старания за определяне на истината, по отношение на инкриминираните събития и отговорността на всеки от подсъдимите. Делата бяха против изпълнителният шеф на „ Чепеларе спорт “ Васил П., прокуристът Станимир М. и служителят Кирил Я.. Тя бяха привлечени като обвинени за гибелта на 28-годишния Данаил Кънчев от Шумен. Трагедията с него се разигра на писта „ Мечи чал “ на 14.02.2015 година

Данаил бил на отмора в Чепеларе по случай Деня на влюбените с приятелката си. На Червената писта той отскача от бабуна, на към 300 метра от долната лифтова станция, превърта се и излиза отвън пистата, на към 2 метра от нея се блъска в ръба на оголената шахта пред очите на приятелката си. Аутопсията потвърждава, че гибелта му е настъпила от удар на главата в ръба на необезопасеното оборудване.

В края на 2019 година Смолянският областен съд призна Васил П. за отговорен в това, че от м. декември 2014 година до 14.02.2015 година,  като изпълнителен шеф, заради немарливо осъществяване на ръководство, прилагане и поддръжка на ски писти и уреди за развиване на зимен спорт в ски зона, не е извършил отговорностите си и е предизвикал по несъобразителност гибелта на скиора, заради което му е наложено наказване от 3 години отнемане от независимост условно с 5 годишен изпитателен период.

Същото наказване получава и Станимир М., тъй като не е извършил отговорностите, предоставени му със заповед на изпълнителния шеф на сдружението за обезопасяване на пистата, посредством слагане на защитна мрежа и дюшеци върху шахтата и оборудването за неестествен сняг, заради което е умрял човек.

На Кирил Я., който е работел като оператор на системата за механически сняг към седалковата въжена линия, е наложено наказване от 1 условно с 3 годишен изпитателен период.

През юни м.г. Апелативният съд удостовери наказванията. Решението на Върховния касационен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР