Върховният касационен съд окончателно оправда бившия заместник-кмет на София Евгени

...
Върховният касационен съд окончателно оправда бившия заместник-кмет на София Евгени
Коментари Харесай

Делото за ремонта на Графа приключи с провал за прокуратурата

Върховният касационен съд дефинитивно оправда някогашния заместник-кмет на София Евгени Крусев по обвиняването за длъжностно закононарушение по отношение на ремонта на централната столична улица " Граф Игнатиев “. Крусев бе и на трите инстанции.

Прокуратурата упрекна тогавашния, че през 2018 година е работил в полза на строителната компания " Джи Пи Груп “ и от това са настъпили обилни вреди за Столичната община. Любопитното е, че пред висшия съд прокуратурата се отхвърли да поддържа митинга си против оправдателната присъда, само че не го отдръпна.

Обвинението на Крусев бе обвързвано с виброизолационна поставка на трамвайната линия. При започване на ремонта общината уверяваше, че с подмяната ѝ ще се понижат и шумът и вибрациите от градския превоз. Впоследствие се оказа, че материалът на подложката бил сменен. Избран е този изолационен материал, който е бил предлаган от компания, която не е спечелила състезанието за ремонта.

Първоначално прокуратурата твърдеше, че заместник-кметът е ощетил общината с към 5 млн. лева След внасяне на обвинителния акт вредата бе понижена до 919 хиляди лева

Съдът споделя, че " Джи Пи Груп " е открила, само че в хода на ремонта, че не би трябвало да поставя заложените в плана подложки, а други. Подмяната е станала в изискване на неотложност, тъй като центърът на града е бил блокиран.

" В този смисъл е основателно възражението на отбраната, изтъкнато пред Върховния касационен съд, до какви основни неблагополучия би се стигнало, в случай че подсъдимият би прекратил договорните връзки с " Джи Пи Груп “ като възложител (с уточнението, че липсва такова обвинение) и дали тогава той не би бил измамен под наказателна отговорност тъкмо в тази връзка “, се споделя в решението на съда.

Върховен касационен съд споделя, че прокуратурата е пренебрегнала държанието на очевидеца архитект Румен Борисов. Той е индивидът, който в хода на осъществяване на плана и след негово в началото координиране с представители на експлоатационните сдружения, е трансформирал заложените параметри по отношение на спецификите на виброизолационните подложки. Промените не са съгласувани със столичното електротранспортно сдружение.

" Установено е, че за всяка стъпка, подхваната от Крусев, за която той бива упрекван в нарушаване, е подхождано по съответния очакван ред, след взимане на отношение на професионални механически специалисти и използване на дължими административни логаритми ", споделя съдът.

Върховен касационен съд открива по делото, че " Джи Пи Груп “ не са получили полза от промяната на подложките и това е потвърдено от експертизите по делото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР