Върховният касационен съд изцяло потвърди ефективната присъда от 4 години

...
Върховният касационен съд изцяло потвърди ефективната присъда от 4 години
Коментари Харесай

ВКС потвърди: 4 г. затвор за шофьорката, причинила автобусната катастрофа с 6 жертви на Тракия

Върховният касационен съд напълно удостовери ефикасната присъда от 4 години " отнемане от независимост " на 32-годишната плевенчанка Цвета Таскова за провокираната от нея злополука с рейс на автомагистрала " Тракия ", довела до гибелта на шестима души и причиняване на телесни повреди с друга тежест на над 20 пасажери.
Още по темата
Тежкият случай стана на 13 април 2018 година Тогава Цвета Таскова, дееспособен лидер от 2009 година и с едно наложено наказване за осъществено нарушаване, управлявала лек автомобил " Рено " от Пловдив към София. В региона на 28-ия километър Таскова застигнала движещ се пред нея рейс " Мерцедес ", благосъстоятелност на " Юнион Ивкони ", пътуващ по линия Бургас-София.

Жената е нарушила разпоредбите за придвижване по пътищата, като по време на изпреварване не е осигурила задоволително странично разстояние сред управлявания от нея автомобил и изпреварвания рейс, в резултат на което е настъпил непряк удар и по несъобразителност е предизвикала гибелта на 6 лица и телесни повреди на 17 лица, като казусът е изключително тежък.

През 2019 година Софийският областен съд призна плевенчанката за отговорна и я осъди на 6 години затвор. Тъй като делото протече при кратко правосъдно разследване и признаването от страна на Цвета Таскова на всички обстоятелства в обвинителния акт, наказването й е понижено с една трета и е наложено за изтърпяване наказване " отнемане от независимост " за период от 4 година Впоследствие присъдата бе доказана от апелативните магистрати.

Виновната шофьорка обаче апелира пред Върховен касационен съд, като изиска по-леко наказване. Върховните магистрати обаче смятат, че настояването й е безпричинно.

Утвърденият от въззивният съд размер на главното наказване " отнемане от независимост " от 6 години подхожда в цялостна степен на основателно изтъкнатите от този съд отегчаващи отговорността на подсъдимата условия, които обосновават справедливостта на наложеното ú наказване. Допълнителното намаляване на приложената по отношение на подсъдимата наказателна принуда в желаната с жалбата посока би се явило прекалено снизходително , с оглед откритите отегчаващи отговорността ú условия, безапелационни са висшите съдии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР