Върховният касационен съд излезе с позиция, в която настоява да

...
Върховният касационен съд излезе с позиция, в която настоява да
Коментари Харесай

Адвокат: Голяма тъпотия е да ти вземат колата при шофиране пиян, а да не ти я конфискуват, ако убиеш човек на пътя

Върховният касационен съд излезе с позиция, в която упорства да се анулира решението за конфискация на колите на пияни и дрогирани водачи, тъй като опонират на Конституцията.

" Върховният касационен съд за следващ път е една от институциите, която споделя на Народното събрание: " Спрете да вършиме нелепости и си свалете самочувствието надолу, съветвайте се с хора, които схващат, преди да приемете закона ", коментира адвокат Елица Буенова.

Тя разясни, че не е правилно, че се отменя отнемането на колите.

" Беше признато лишаване на автомобил на пийнал или дрогиран водач, в случай че автомобилът е негова благосъстоятелност, или санкция, която е равностойна на цената на този автомобил, който не е негова благосъстоятелност. Обаче същата тази глоба е призната в два члена - единият е, когато са ви заловили да карате пийнал или дрогиран, а другата наредба е, където са регламентирани квалифицираните условия на ПТП-та по несъобразителност. Там е записано, че съдът може да отнеме МПС-то, в случай че някой по несъобразителност е предизвикал междинни телесни повреди, тежки телесни повреди и обилни имуществени вреди при ПТП ", обясни Буенова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ няма " по-голяма тъпота " от това да ти вземат колата, когато те заловен да шофираш пийнал или дрогиран, а да не ти я вземат, в случай че съзнателно убиеш някого на пътя.

" Това Върховен касационен съд не го спестява на народните представители, като им споделя да има тъждественост. Върховен касационен съд желае анулация на отнемането на автомобила и санкцията при непредпазливите ПТП-та. Ще отпадне наредбата, която споделя, че ви лишават колата, в случай че е ваша, или ви лишават нейната равноценност, в случай че аргументите ПТП при несъобразителност. Това, което ще отпадне, е единствено и единствено санкцията, която е равностойността на автомобила, в случай че пияният или дрогираният е управлявал автомобил, който не е негова благосъстоятелност ", акцентира юристът.

" Законът споделя, че органът, който е взел противоконституционния нормативен акт, а в тази ситуация това е Народното събрание, би трябвало в двумесечен период да каже какво вършим. Отнетите коли си остават отнети и те ще продължат да се лишават, в случай че автомобилът е ваша благосъстоятелност. Тези, които не са карали техен автомобил и са санкционирани и към този момент са я платили, или имат запор, могат да съдят страната. Народното събрание би трябвало в незабавен порядък да одобри промени в Наказателния кодекс и да отговорят на условията на закона - да фиксират една санкция от 1000 до 100 000 лева ", разяснява юрист Елица Буенова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР