Върховният административен съд възстанови на поста му уволнения през 2021

...
Върховният административен съд възстанови на поста му уволнения през 2021
Коментари Харесай

ТЕЖЪК УДАР! Бойко Рашков е безутешен: Съдът го излови в незаконно уволнение

Върховният административен съд възвърне на поста му уволнения през 2021 година шеф на Дирекция „ Вътрешна сигурност “ Стефан Банков.
Банков беше отхвърлен от поста след няколко изявления в медиите против тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков и неговия заместител Емил Ганчев. Мотивът за уволнението беше, че с изявленията си шефът на Вътрешна сигурност е нарушил Етичния кодекс на Министерство на вътрешните работи.
В решението обаче от 22 март 2023 година съдът е записал, че изразеното от Банков противоречие с дейностите на министъра на вътрешните работи и неговия заместител не би трябвало не е дисциплинарно нарушаване, предава Tribune.
„ Свободата на словото е част от фундаменталните правила върху които се гради всяко демократично общество и е едно от главните условия за неговия прогрес и за развиването на всеки човек “, написа съдът. И добавя, че в съответния случай изявлението на Банков може да бъде несъмнено като сериозна позиция и не опонира на Етичния кодекс на Министерство на вътрешните работи.
Според съдът наложеното на Банков уволняване освен има негативни последствия върху кариерата му, само че също по този начин би могло да има сериозен вцепеняващ резултат върху други чиновници от Министерство на вътрешните работи и да ги обезсърчи от докладване на непозволено държание.
„ Общественият интерес от даването на информация за непозволен напън и непозволени дейности в границите на Министерство на вътрешните работи е толкоз значим в едно демократично общество, че надвива над интереса от поддържане на публичното доверие в тази институция “, се споделя в заключението на правосъдния състав.
Във Facebook Банков разяснява, че с решението си Върховни административен съд за следващ път затвърди чувството за правда и правдивост.
„ За мен и моето семейство днешният ден е прочувствен, Ден, в който съда постанови, че съм уволнен нелегално.
Правото е висшо и решенията не се разясняват, изключително тези на последна инстанция.
Нека Бог да пази България и всички Вас!!! “, написа Стефан Банков.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР