Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Комисията за защита

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Комисията за защита
Коментари Харесай

ВАС отмени решение на КЗД по подадена до нея жалба за хомофобски заплахи и обиди

Върховният административен съд (ВАС) анулира решение на Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД), с което тя отхвърля да упражни пълномощията си по подадена до нея тъжба за хомофобски закани и обиди, изказани посредством „ Facebook “ във връзка изложбата „ Балканска Гордост # Balkan Pride ” в Пловдив през 2019 година Със свое определение съдът връща на КЗД преписката и я задължава да продължи работа по жалбата на фондация GLAS и деятеля Радослав Стоянов.
Комисията бе сезирана през април 2019 година откакто двама консуматори във „ Facebook “ разгласиха в отворена група в обществената мрежа апели за препоръки и помощ да бъде осуетено провеждането на изложбата, заради това, че демонстрира фрагменти от гей прайдове и се провежда от ЛГБТИ организация. КЗД приключи производството, базирайки се на писмо от Министерство на вътрешните работи, според което не можело да се откри самоличността на притежателите на „ Facebook “ профилите. До този извод Министерство на вътрешните работи достигнали единствено въз основа на това, че хомофобските реплики са отправени посредством „ Facebook “, чийто притежател е компания отвън рамките на България и нямало по какъв начин да се набират трафични данни за притежателите на профилите. По преписката обаче действително не е направена никаква инспекция дали лица с такива имена живеят в посочените във „ Facebook “ профилите обитаеми места. Прекратяването бе доказано от първоинстанционния Административен съд София-град. Със своето определение обаче Върховен административен съд намира, че КЗД не е упражнила пълномощията си да изиска от органите на Министерство на вътрешните работи да подхващат съответни дейности, а безрезервно е приела отговора им. През последните години обаче зачестиха случаите, в които органите на Министерство на вътрешните работи откриват тъкмо лица, създатели на постове в обществените мрежи, като да вземем за пример уредници на митинги или лица снимали правонарушения от служители на реда, които биват призовавани в границите на административни производства без да се събират трафични данни от задгранични компании.
Предстои КЗД да възобнови дейностите по преписката.
Междувременно във връзка 17 май, интернационалният ден против хомофобията и трансфобията, Агенцията на Европейския съюз за съществени права (FRA) разгласява свое ново проучване на ситуацията на хомосексуалните, транс и интерсекс хората в страните, членки на Европейски Съюз, според което над половината от хората, числящи се към тези групи в България, крият тази своя еднаквост от близките, близо 30 % са се чувствали дискриминирани на работното място, а близо 40 % декларират, че когато са ставали жертва на тормоз или принуждение поради идентичността си, не са съобщавали на полицията от боязън, че самите чиновници на реда ще проявят дискриминационно отношение.
„ Фондация GLAS от години работи по проблемите на ЛГБТИ хората в България и доста постоянно средство, посредством което приказваме за казуса, са изкуството и документалистиката “, съобщи Симеон Василев, ръководител на GLAS. „ За нас беше шокиращо да забележим апели една проведена от нас фотографска галерия, в която няма нищо обидно или нездравословно за другиго, да бъде провалена, в случай че би трябвало и с принуждение. Такива неща не се всекидневие за хетеросексуалните хора. Затова ние работим да сложим завършек на тази неправда “, съобщи още той.
„ На хартия и в публични позиции, в Брюксел, Страсбург или Ню Йорк, българските управляващи са най-грижещите се и спазващи правата на индивида “, съобщи ЛГБТИ деятелят и правозащитник Радослав Стоянов. „ Ето обаче каква отбрана получават на процедура ЛГБТИ хората в България. Българските институции се възползват от всяка опция да не поставят старания в отбрана на някои от най-уязвимите групи в България. Това би трябвало да се промени и е добра вест, че съдът съзря и призна институционалния педантизъм “, съобщи още Стоянов.
Фондация GLAS приветства решението на съда и приканва КЗД да поставя повече старания за определяне на причинителите на хомофобски тормоз.
Цялото решение на съда можете да прочетете тук: http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/ff3961b095df9ff9c2258537004b0f2a?OpenDocument&fbclid=IwAR2EqqdDKIJK2Sefvrha7Tgd4Rxdwk4T7LXESQvaY7eyjvHT-4M_fIvPa3I
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР