Върховният административен съд (ВАС) отмени отмени оценката за въздействие на

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени отмени оценката за въздействие на
Коментари Харесай

Съдът отмени екооценката за нова ядрена мощност в Козлодуй

Върховният административен съд (ВАС) анулира отмени оценката за влияние на околната среда (ОВОС), с която е утвърдено реализирането на капиталово предложение „ Изграждане на нова нуклеарна мощ от най-ново потомство на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ на Площадка 2. Това оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд. Решението предстои на обжалване пред 5-членен състав.

Делото е формирано по три тъжби против Оценка на въздействието върху околната среда - от Сдружение " Коалиция за стабилно развиване " и от двама жители природозащитници. Сред тях е Петър Кърджилов - пиарът на столичната община " Младост " и деятел на " Зелените ".

Кърджилов и още един жалбоподател - Петър Троянски.оспорват наложеното ограничение на достъпа до информацията с название " Входни данни ", употребена за правене на Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда. Според Троянски липсва явен разбор и оценка за ориста на на отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци, не са оценени правилно отпадъчните води, формирани при употребата на АЕЦ “Козлодуй ”; липсва и вярна оценка на радиоактивно замърсяване на атмосферния въздух и инспекция за радиоактивните изхвърляния в атмосферата.

В решението на съда се споделя, че Оценка на въздействието върху околната среда е автентичен административен акт, публикуван от способен орган в плануванаъа в закона форма, само че е публикуван при позволени нарушавания на процедурата и на материалния закон и е в несъгласие с задачата на закона.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР