Върховният административен съд (ВАС) отмени формулата за изчисляване на сметките

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени формулата за изчисляване на сметките
Коментари Харесай

ВАС отмени формулата за изчисляване на сметките за парно

Върховният административен съд (ВАС) анулира формулата за пресмятане на сметките за парно. Отменена е Наредба от 12 март 2020 година на министъра на енергетиката, която дефинира спомагателни критерии за отчитане на количеството топлинна сила, отдадена от сградна апаратура.

Фактурираните суми за април са по-високи в сравнение с за типично зимните месеци

В края на май омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до Министерството на енергетиката и до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), в която изиска изключителна инспекция на „ Топлофикация София “ поради голословно високите сметки за парно , които получиха столичани за планирано ползване през април.

Делото във Върховен административен съд обаче е формирано по тъжба на осем души.

В него висшите съдии установяват, че при приемането на наредбата от 2020 година не е изпълнено условието на Закона за нормативните актове (ЗНА), осигуряващо съблюдаване на правилото на неприкритост и мотивираност на административния акт.

От друго сдружение пък е пожелан скок със 121%

Според тях наредбата от наредбата опонира на Закона за енергетиката, тъй като вкарва спомагателни критерии за отчитане на количеството топлинна сила , отдадена от сградна апаратура.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР